Ze zijn al 'wereldkampioen boter', met 4 kilo per persoon, en zelfs het dubbele als je de buitenshuis geconsumeerde boter meetelt. Maar de boterproducenten in Frankrijk zijn toch erg opgetogen, want voor het eerst in 30 jaar(!) nemen de boterverkopen in de supermarkten weer toe - met 4,7% over de eerste maanden van dit jaar. Dat meldt Le Figaro.
Volgens Véronique Ayres, hoofd van de boterafdeling van de coöperatie Laïta (marktleider met Beurre Paysan), zijn er 3 redenen voor de toename: nadat zo'n 15 jaar geleden de 'light' producten op de markt kwamen, wil de consument nu weer authentieke en traditionele boter. Ook koken meer en meer mensen thuis waarbij ze zich laten inspireren door door tv-kookprogramma's waarin boter een constante factor is. En tenslotte gaan mensen, door de crisis, minder uit eten en koken ze meer thuis.
Dit artikel afdrukken
Volgens Véronique Ayres, hoofd van de boterafdeling van de coöperatie Laïta (marktleider met Beurre Paysan), zijn er 3 redenen voor de toename: nadat zo'n 15 jaar geleden de 'light' producten op de markt kwamen, wil de consument nu weer authentieke en traditionele boter. Ook koken meer en meer mensen thuis waarbij ze zich laten inspireren door door tv-kookprogramma's waarin boter een constante factor is. En tenslotte gaan mensen, door de crisis, minder uit eten en koken ze meer thuis.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Helemaal terecht. Verzadigd vet mag ook weer gewoon. De 7 landen studie, waarin in 1973 het verband werd gelegd tussen verzadigd vet en hart-en vaatziekten is weerlegd. Je maakt in je lichaam veel meer cholesterol aan dan je eet, daar kun je met olijfolie niet tegenop eten. Ook de meetverhouding van de dokter, met LDL en TL, zoiets, die blijkt helemaal niet relevant.
Dus kortom, eet boter, kaas en gebakken eieren. En vlees braden in veel boter. En dan de jus lekker met een grote juslepen over de aardappeltjes.
Google op "het failissement van de verzadigde vet hypothese en cardio vasculaire ziektes", zoiets, van Muskiet. De wetenschappelijke achtergrond kun je dan in het Nederlands nalezen.
Nieuw is dat je helemaal geen synthetische (geraffineerde) suiker moet eten, en weinig koolhydraten. Dat laat de bloedsuikerspiegel schommelen: je piekt en je dipt. Dus in de dip ga je eten, je lichaam vraagt om suiker, en je gaat snacken. Dus suiker zet je lichaam aan tot eten. In tegenstelling tot verzadigd vet, dat verzadigt je lichaam.
En ook geen "koolhydraten in vet" eten, dus geen patat, pizza en koek. Dat lijkt wel verzadigd vet te zijn, maar het is meer suiker/koolhydraten dan vet.
Dus lekker vers verzadigd vet, zoals boter, kaas en vlees met een wit randje.
De fransen hebben gelijk!! Het is echt belachelijk dat het voedingscentrum hier niets mee doet. Laatst stond de vertrekkend directeur met zijn dikke buik in de Gelderlander te verkondigen dat suiker goed is voor je hersenen. Echt te dol voor woorden. Gelukkig is er nu de stichting Voeding Leeft, met kritische wetenschappers, die echt anders adviseren, en zelfs diabetici type 2 weer van de insuline af hebben gekregen. Dat is echt bijzonder. Er draait nu een project met dietisten. Want je moet diabetici gewoon vetter laten eten, dan pakt het lichaam het vanzelf weer goed op met de suikerspiegel.
Ook bij kamervragen is vanuit het ministerie Voeding Leeft genoemd in antwoorden, als alternatief voor het Voedingscentrum.
Er komt een nieuwe directeur bij het Voedingscentrum, van Unilever, dus misschien weet die wat ze wil.
Ik hoop het van harte, we hebben een groot maatschappelijk probleem, maar gelukkig hebben we Fransen in Europa, dus die kunnen nog laten zien hoe het moet.