Tijdens de Demodagen (25 maart a.s.) van de Keurslagers komt de wereldberoemde Italiaanse slagerslegende en restauranthouder Dario Cecchini de bezoekers onderhouden. Cecchini is in eigen land een legende en reist inmiddels met een eigen 'theatershow' de wereld rond. Uiteraard staat de show in het teken van zijn vakgebied: de ambachtelijke slagerij. Dat meldt Out-of-Home Shops, dat tevens signaleert dat de Keurslagers met hun versbelegde broodjes en vers bereide maaltijden ‘for later’ een steeds grotere plaats opeisen in het out-of-home kanaal.
Op onderstaande video zie je Cecchini in actie:
Dit artikel afdrukken
Op onderstaande video zie je Cecchini in actie:
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Is het toeval dat er een behoefte schijnt, of een nieuwsgierigheid ontstaat, naar het demonstreren van de filosofische waarden van het dieren houden en doden? Ik denk hierbij ook aan de, met een naam verpersoonlijkte Giraf Marius uit Kopenhagen, die publiekelijk opengesneden en verdeeld, aan de leeuwen werd gevoerd. Zou het de de reactie op de industrialisatie en supermarketen zijn die de consumenten niet het volledige verhaal vertellen? De presentatie van Dario Checchini brengt in ieder geval een perspectief dat velen, zo blijkt met zelfs applaus, waarderen.
Klopt volgens mij niet veel van…
1. Waarschijnlijk op zijn Italiaans, maar we sneden de buik open tot de anus, die voorzichtig uitgesneden werd. Hij laat alles hangen aan de anus als hij verder gaat ? Als hij die doorsnijdt of scheurt krijg je weer een Vion-schandaal. (De uitgesneden anus (uiteinde dikke darm) wordt leeg geknepen, waar bij een kleinschalig gezond gekweekt varken, geen diarree uitkomt maar gewoon een relatief stevig stuk stront.) Hij haalt er dus alles eruit terwijl de dikke darm nog vast zit. Is er toevallig een slager op Foodlog die me kan vertellen wat daar het nut van is ?
2. Daarnaast is het varken duidelijk niet gebrand. Terwijl er stro aanwezig is. Kan natuurlijk ook met een ‘verkensbrander’ op gas, maar dat MOET wel VOOR je het varken open snijdt. De haren staan er nog op ! Gaat onze Italiaanse performer dat doen als het varken leeggehaald is ? Molto strano !
Wij noemen dat ‘feuzen’; het varken ligt op een bed van stro en met een riek ‘schoeper’ je het hele varken tot alle haren verbrand zijn. Daarna wordt het vel schoon geschraapt. Het gebruik is hier dat van het gebrande intacte varken een stukje huid met een zakmes gesneden wordt, en dat je rauw opeet. Dat noemen we een ‘zweertje’. Sterker nog: hoofdkaas, 'hoofvlakke' (nee geen zure zult…) krijgt pas een authentieke smaak als een varken gebrand is in stro…. Illegaal nog te krijgen....
3. Het eigenlijke vakmanschap is het verwerken van bloed, ingewanden, organen en het in stukken kappen en verwerken. Maar dat komt misschien op het filmpje na het applaus...
4. Misschien moet ik in de Rode Hoed of circustent voor 1000 man ook maar eens een legende worden. Dan slacht ik een haas of een duif.
Varkens mag je privé niet meer slachten. Mondjesmaat kan een vergunning gegeven worden op een folkloristische dag. Om mensen die normaal de ogen angstig de ogen dicht knijpen een inkijkje te geven.
Maar je kan met een klas kinderen natuurlijk ook gewoon een varkensslagerij bezoeken. Want ondanks automatisering vindt je daar nog steeds veel vakmanschap….
Zeker vanwege het opensnijden (pos. 2) van een ongebrand en ongeschraapt varken (hoe onhygiënisch..), zet ik een vraagteken achter deze grappenmaker.