De Partij van de Dieren wilde de combikip die eieren zou leggen en waarvan het vlees te eten zou zijn. De PvdD wilde de combikip omdat de partij tegen het vergassen van tientallen miljoenen mannelijke eendagskuikens is.

Duurzaamheid blijkt de makers van Meat the Truth te snel af. Nu ook algemeen bekend is dat de plofkip om milieuredenen te prefereren valt boven de biologische stelt zich de vraag wat voor moet gaan: het milieu of dierenleed?

De combikip is niet rendabel en leidt tot een verslechtering van het milieu.

Bij de combinatiekip gaat het erom dat de kippensector werkt met minder gespecialiseerde rassen, waarbij de hennen geschikt zijn voor eieren en de hanen voor vlees. Nu worden haantjes na de geboorte gedood omdat zij niet geschikt genoeg zijn voor vlees.

Een onderzoek van de Wageningen Universiteit in opdracht van de Tweede Kamer wijst uit dat het produceren van eieren en vlees met eenzelfde ras gepaard gaat met een fors hogere milieubelasting en een stijging van de kosten. Alternatief
Pluimveevlees wordt zelfs tweemaal zo duur bij het gebruik van een combikip. Daarom zien de onderzoekers alleen op beperkte schaal kansen voor omschakeling.

De Tweede Kamer zag de combikip als mogelijk alternatief voor het doden van eendagshaantjes. Jaarlijks worden 30 miljoen haantjes gedood om zij niet geschikt zijn voor de kippenvleesproductie.


bron: Meat & Meal
Dit artikel afdrukken