Duurzaamheid blijkt de makers van Meat the Truth te snel af. Nu ook algemeen bekend is dat de plofkip om milieuredenen te prefereren valt boven de biologische stelt zich de vraag wat voor moet gaan: het milieu of dierenleed?
De combikip is niet rendabel en leidt tot een verslechtering van het milieu.
Bij de combinatiekip gaat het erom dat de kippensector werkt met minder gespecialiseerde rassen, waarbij de hennen geschikt zijn voor eieren en de hanen voor vlees. Nu worden haantjes na de geboorte gedood omdat zij niet geschikt genoeg zijn voor vlees.
Een onderzoek van de Wageningen Universiteit in opdracht van de Tweede Kamer wijst uit dat het produceren van eieren en vlees met eenzelfde ras gepaard gaat met een fors hogere milieubelasting en een stijging van de kosten.
Pluimveevlees wordt zelfs tweemaal zo duur bij het gebruik van een combikip. Daarom zien de onderzoekers alleen op beperkte schaal kansen voor omschakeling.
De Tweede Kamer zag de combikip als mogelijk alternatief voor het doden van eendagshaantjes. Jaarlijks worden 30 miljoen haantjes gedood om zij niet geschikt zijn voor de kippenvleesproductie.
bron: Meat & Meal
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
"Pluimveevlees wordt zelfs tweemaal zo duur bij het gebruik van een combikip." Uitstekend, dat stimuleert het minder eten van vlees. Milieukosten internaliseren waardoor er een meer reëele marksituatie ontstaat, heet dat geloof ik. Prima idee. Twee keer zo weinig 'combikippen' consumeren is waarschijnlijk wel degelijk beter voor het milieu dan het huidige aantal 'plofkippen' en legkippen aanhouden, en zeker diervriendelijker. En dit 'minder vlees eten' verschuift niet gewoon een deel van het probleem naar ander voedsel, want gemiddeld nemen we veel meer calorieën in dan zinvol is bij een modern (= grotendeels zittend) bestaan. Minder zwaar tafelen 's avonds leidt tot een kleinere maaginhoud en dus minder neiging tot teveel eten. Minder, maar lekkerder en bewuster eten, daar zouden we naar moeten streven. Hier op foodlog gebeurt dat natuurlijk al...
Peter, het is jouw vak, dus kun jij verklaren hoe het mogelijk is dat een biologische kipfilet 4,5 maal zo duur is als een plofkipfilet, terwijl een dubbeldoelkip maar 2 maal zo duur wordt.
Of moeten we het begrijpen zoals het werkelijk zit: een dubbeldoelfilet wordt 2 x 4,5 maal = 9 maal zo duur?
Ik heb geen inzicht in die prijsmechanismen, maar ik neem aan dat het vlees van de dubbeldoelkip inderdaad goedkoper is dan van de biologische vleeskip omdat, bijvoorbeeld, niet langer de helft van de eieren wordt verspild aan het uitbroeden van dieren met een ongewenst geslacht.
Ik had het ook over het internaliseren van milieukosten: op het moment dat dat goed gebeurt verdwijnt een groot deel van het prijsvoordeel van milieubelastende producten, en wordt biologisch vanzelf minder duur.
Nou is een moderne legger en dus ook een dubbeldoeler (bij bijv. een ouderwetse Barnevelder is het niet anders) pas met 18 weken op gewicht en grootte, versus 12 weken voor een biologische die wat dat betreft ook al 'opgevoerd' (lichtjes geploft zo je wilt) is ten opzicht van de dubbeldoeler.
Ik durf zomaar te gokken dat die 6 weken meer, aanmerkelijk meer kosten dan wat ruimte in een broedkast en het sexen en vermalen/vergassen van de haantjes.
Tijd om het eens uit te zoeken en het rapport op te vragen.
Voor kippenvlees worden geen kuikentjes verspild en de combikip is niet duurder door toegerekende milieukosten maar door verminderde efficientie in het productieproces. Het probleem zit bij de eieren. Lijkt mij vrij eenvoudig technisch op te lossen. Verse eieren van legmoederdieren testen op geslacht en klaar is kees. Tot die tijd nog maar even doorgaan met het vetroetelen van onze Siamese katten en reptielen.