Duurzaamheid blijkt de makers van Meat the Truth te snel af. Nu ook algemeen bekend is dat de plofkip om milieuredenen te prefereren valt boven de biologische stelt zich de vraag wat voor moet gaan: het milieu of dierenleed?
De combikip is niet rendabel en leidt tot een verslechtering van het milieu.
Bij de combinatiekip gaat het erom dat de kippensector werkt met minder gespecialiseerde rassen, waarbij de hennen geschikt zijn voor eieren en de hanen voor vlees. Nu worden haantjes na de geboorte gedood omdat zij niet geschikt genoeg zijn voor vlees.
Een onderzoek van de Wageningen Universiteit in opdracht van de Tweede Kamer wijst uit dat het produceren van eieren en vlees met eenzelfde ras gepaard gaat met een fors hogere milieubelasting en een stijging van de kosten.
Pluimveevlees wordt zelfs tweemaal zo duur bij het gebruik van een combikip. Daarom zien de onderzoekers alleen op beperkte schaal kansen voor omschakeling.
De Tweede Kamer zag de combikip als mogelijk alternatief voor het doden van eendagshaantjes. Jaarlijks worden 30 miljoen haantjes gedood om zij niet geschikt zijn voor de kippenvleesproductie.
bron: Meat & Meal
Dick, ik wilde het onderscheid maken tussen dubbeldoelers waarbij de hen ook voor vleesconsumptie wordt gebruikt (zoals bij de proeverij de Chaamse Pel), en de combikip zoals hierboven voorgesteld.
Opmerkelijk is dat in het onderzoek nergens over de kwaliteit (waarde) van het vlees gerept wordt. Wel over de kosten maar niet over de opbrengsten. De 'vel over been' hanen van Dick (die in Italie standaard, of zelfs verplicht (?) zijn), hebben een andere waarde dan malse ploffers. Zonder de kwaliteitsdimensie is het hele onderzoek waardeloos m.i,