In het artikel op de site van de BBC stellen Pepsi en Coca-Cola hun Californische receptuur al hebben aangepast teneinde te voldoen aan de nieuwe Californische wetgeving. Ze zijn bovendien van plan dit ook in de rest van de USA te doen. De Coca-Cola woordvoerster meldt:

"While we believe that there is no public health risk that justifies any such change, we did ask our caramel suppliers to take this step so that our products would not be subject to the requirement of a scientifically unfounded warning,"

Er is een verband aangetoond tussen MEI-4 en kanker in muizen en ratten, maar geen bewijs dat het ook voor mensen een gezondheidsrisico met zich meedraagt. De Food and Drug Administration heeft berekend dat je meer dan 1000 blikjes cola per dag moet drinken om tot een vergelijkbare dosis te komen als de proefdieren in het onderzoek.

Ook huismerken hebben nu dus huiswerk te doen. Geen consument zal kankercola willen drinken. Hier werkt zelfregulering van de markt in het belang van producent en consument. Er kwam geen NGO of andere consumentenorganisatie aan te pas.

Fotocredits: fimoculous
Dit artikel afdrukken