The Greenery, Harvest House, DOOR, Best of Four en Van Nature richten gezamenlijk de Federatie VruchtgroenteOrganisaties op. Samen met de overheid en Rabobank gaat deze federatie werken aan "verbetering van de afzet, herstructurering van glasgebieden en de aanpak van GMO-problemen", meldt GFActueel.

De coalitie richt zich op het ontwikkelen van nieuwe markten of producten, het aanjagen van vernieuwing van de glasopstand en energietechnieken.
De federatie en Rabobank stellen dat de overheid "dan wel eerst de GMO-claims op telers [moet] oplossen en de risico's van de GMO-regeling uitbannen".
Rabobank past het financieringsbeleid aan en brengt een herstructureringsfonds en stoppersregeling in voor de leden van de federatie.

Hoe de samenwerking tussen de telersverenigingen binnen de nieuwe federatie zich verder gaat ontwikkelen, is nog een 'open einde', aldus Veerman. "Alles wat het rendement verhoogt en de marges verbetert moet meegenomen worden."

Klad in de parel
De tuinbouw gold in het verleden als de parel aan kroon van de Nederlandse landbouw. Zo'n toen jaar geleden kwam er de klad in. Overfinanciering en overproductie als gevolg daarvan zorgden voor een diepe financiële crisis die niet minder ernstig is dan die in de dierlijke sector waar de afgelopen maanden de kranten vol van stonden.

Een brede coalitie van overheid, bank en tuinbouwmensen die zelf het probleem hebben laten ontstaan, moet nu zorgen voor een tuinbouw die weer ondernemend wordt. Dat is in de zakelijke geschiedenis nog nooit vertoond. Of ondernemers zetten bedrijven op, of overheden treden nagenoeg als ondernemers op, zoals bijvoorbeeld Ierland zijn vleessector aanstuurt. De komende periode zal moeten leren, wat deze coalitie gaat opleveren.

Fotocredits: Cees Veerman, still, KRO Brandpunt
Dit artikel afdrukken