1. Bent u bekend met de inhoud van het onderdeel begrijpend lezen van het examenvak Nederlands voor havo van dit jaar?
2. Bent u het met de leden van het CDA eens dat het op zijn zachtst gezegd merkwaardig is dat een interview met professor Roos Vonk in de Volkskrant van 28 augustus 2010, die is berispt door de Radboud Universiteit voor haar onzorgvuldig professioneel handelen, wordt gebruikt voor het eindexamen Nederlands voor havisten? Zo nee, waarom niet?
3. Bent u het verder met deze leden eens dat dit temeer merkwaardig is aangezien het gebruikte interview gaat over de moraliteit van het eten van vlees, dat is gebaseerd op het wetenschappelijke onderzoek van Vonk en professor Stapel waarvan in 2011 is gebleken dat het onderzoek is gebaseerd op gefingeerd onderzoeksmateriaal? Zo nee, waarom niet? Vindt u het op zijn plaats dat het College voor Examens een tekst gebruikt, voor kinderen in een ontvankelijke leeftijd, waarin vleeseters worden weggezet als asociale en domme mensen? Zo ja, waarom?
4. Was hier niet op zijn minst een noot of vermelding op zijn plaats geweest waarin zowel van de berisping als van het gefingeerde onderzoeksmateriaal melding werd gemaakt?
5. Bent u bereid om het gesprek aan te gaan met het College voor Examens over de keuze van dit interview? Zo nee, waarom niet?
Het CDA lijkt de F-vraag te stellen: mag de examinator - een overheidsfunctionaris - 'framen'? Framen is het in omloop brengen van waarden, normen en attitudes die nog niet of onvoldoende in het geldende cultureel besef zijn verankerd. Framing kan plaatsvinden vanuit ideologische motieven van deelgroepen waaruit de maatschappij is samengesteld of vanuit bredere culturele opvattingen. De vraag is dus eigenlijk: hoe representatief is de al dan niet niet-meer-vleesculturele identiteit van Nederland?
Fotocredits: screenshot kop in Volkskrant
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Als mensen die zich moreel superieur voelen dan de rest gaan vaak de rest afkraken en hebben hun oordeel al klaar. ik had wel eens discussies gehad met vegetariërs, veganisten en mensen die biologisch eten, wat mij opviel dat een deel van de genoemde groepen zich verheven voelen boven de normale vleeseter. Ze achten dat hun levensstijl de wereld kan redden en de argumenten die hun niet aan staan wordt direct als onzin bestempeld ook al klopt het als een bus en dat bemoeien van dit moet zus en dat moet zo dit is wit en dat is zwart. niemand is perfect dus ik ook niet en wie vindt dat hij of zij perfect is vindt ik een arrogant persoon en een persoon met gebrek aan zelfkritiek.
De hoogontwikkelde apen zwaaiden gracieus van tak tot tak; de neanderthaler was onhandig en aan de aarde gebonden. De apen, verzadigd en tevreden, leefden in geraffineerde speelsheid; ze vingen vlooien en verzonken in filosofisch gemijmer; de neanderthaler zwierf somber over de wereld en sloeg met knotsen van zich af. De apen keken geamuseerd vanuit hun boomtoppen op hem neer en gooiden noten naar hem. Soms werden ze door paniek aangegrepen; zij aten met fijne manieren fruit en zachte planten; de neanderthaler verslond rauw vlees en slachtte dieren en zijns gelijken af. Hij hakte bomen om die er altijd hadden gestaan, hij verwijderde stenen van hun door de tijd uitgeholde plaats en zondigde tegen elke wet en traditie van de jungle. Hij was lomp, wreed en zonder dierlijke waardigheid - en vanuit het standpunt van de hoogontwikkelde apen een barbaarse terugval van de geschiedenis.
- Arthur Koestler -
Vonk heeft gelijk. Ik ben moreel een slecht mens. Eet elke dag vlees, gewoon uit de bioindustrie want in mijn beleving is daar niets mis mee, heb 4 kids op deze aardkloot gezet, ga komende winter met het vliegtuig naar z-afrika op vakantie, ga nooit met het openbaar vervoer. Ik heb wel een summiere kledingkast oke, maar dat komt vooral door mijn werk. Ik geniet zoveel mogelijk van het leven. Aangezien de meerderheid op deze aardbol deze leefstijl graag zou evenaren of daar overheen als ze zouden kunnen, zijn we een dus een ammoreel volk. Op enkele loosers met een hoge moraal na, die denken de wereld te kunnen verbeteren door zich van allerlei zaken te onthouden en deze boodschap uit dragen als oplossing voor de door de ammorelen veroorzaakte groeiende problematiek. Dat gaat het dus niet worden.
Geachte Vonk.
Uw reactie punt 1, ik heb er enkele vragen over:
'Inderdaad, Dick, ik vind dat iemand die geen vlees eet uit de bio-industrie – die het dus voor zichzelf wat lastiger maakt door alleen biologisch en vegetarisch te eten – op een moreel hoger plan staat, vergeleken met iemand die zegt: ik vind vlees gewoon lekker, en dat het schade veroorzaakt aan dierenwelzijn, milieu, volksgezondheid, natuur en derde wereld, dat is mijn probleem niet. Hetzelfde vind ik bijvoorbeeld van iemand die geen goedkope kleren koopt uit Bangla Desh, iemand die niet belegt in wapens, enz. enz.; dus al die dingen waarbij mensen hun persoonlijk gemak/plezier/geld etc. opofferen ten behoeve van anderen of van een collectief belang, zoals mensen dat ook ooit hebben gedaan om een eind te maken aan de kinderarbeid en slavernij.'
** Dan is het voor mensen met een goed salaris makkelijker om een mooie moraal te hebben dan voor mensen met een laag salaris. Hoe gaat u met dat probleem om?
U vervolgt: ' Mensen die over dit soort dingen geen moreel oordeel hebben, zijn in het algemeen degenen die op het lagere morele plan staan, dus die het zichzelf makkelijk willen maken, en tegelijk het beeld van zichzelf als moreel persoon willen beschermen.'
** Waarom wilt u mensen indelen in goed en slecht en dat als argument in discussies gebruiken? Het gaat om inhoud, niet om mensen te positioneren (en daarna af te fakkelen, wat u doet).
Waarom doet u dat? Is dat om u een beter mens te voelen dan anderen misschien?
groeten! Ik ben vegetarier en hou mijn kledingkast in de gaten. Dus een moreel goed mens enz. Pff. nou nee dus, Ik zie mezelf niet op een moreel hoger plan staan.
Jos, dat krijg je met een redactie en zelfs met lezers. Ze gaan gewoon door. Met die equality is het hier redelijk gesteld, constateer ik.
Maar ik vrees dat ik wel een punt had. Het onderwerp is framing, niet Vonk. Foodlog hoopt er met de technische en inhoudelijke vernieuwingen die op stapel staan een topic van te maken dat ongoing door kan gaan.