M&S, Waitrose en Asda zijn de eerste supermarktketens die inzicht geven in het antibioticagebruik van hun leveranciers, schrijft de Daily Mail. Bij alle drie de supers blijkt het gebruik van antibiotica in hun leveranciersketens lager te zijn dan het gemiddelde antibioticagebruik in de Britse landbouw. De Britse alliantie Save Our Antibiotics juicht de stap van M&S, Waitrose en Asda toe en verhoogt de druk op andere supermarkten om ook inzicht te geven in hun antibiotica-data en de bijbehorende houderijsystemen. Ruimhartig en onzorgvuldig gebruik van antibiotica in de veehouderij en viskwekerij brengt het risico met zich mee van antibioticaresistentie, een grote bedreiging voor de humane gezondheid.

In een juist deze week verschenen onderzoek naar het antibioticagebruik in de Britse veehouderij blijkt dat een kwart van de onderzochte boerderijen verantwoordelijk was voor de helft van het antibioticagebruik. Waarom dat zo is, weten de onderzoekers nog niet. Wel denken ze dat inzicht in de oorzaken voor dit piekgebruik kan bijdragen aan een aanzienlijke reductie van het antibioticagebruik, schrijft The Guardian.

Nederland geldt internationaal als 'Good Practice' voor het succesvol verminderen van het antibioticagebruik in de landbouw.
Dit artikel afdrukken