De coöperatie De Oorsprong uit Schalkhaar, die voedingsmiddelen op natuurlijke en ambachtelijke wijze maakt, begint op de voormalige vliegbasis Twente met het Affinagecentrum Twente. In 11 bunkers gaat de coöperatie kazen laten rijpen, terwijl in de voormalige parachutetoren hammen lucht gedroogd gaan worden. Na het vertrek van de meeste militairen staan veel gebouwen op de vliegbasis leeg.

Affineren is het rijpen en behandelen van voedingsmiddelen, met name kaas en vlees. In Nederland is deze techniek helemaal verdwenen, maar in vooral Frankrijk en Zwitserland bestaat een rijke historie in het affineren.

Het Affinagecentrum Twente zorgt ook voor wat werkgelegenheid. De kazen moeten namelijk regelmatig omgedraaid en geborsteld worden. Yuri Blanken, commercieel directeur van De Oorsprong, verwacht dan ook dat er tussen nu en een jaar ongeveer 40 parttime-medewerkers nodig zijn.


bron: Twentsche Courant/Tubantia met dank aanfoodholland
Dit artikel afdrukken