Tel daar nog bij op dat diepvriesgroenten al gewassen, gesneden en verpakt zijn, en diepvries wordt nog voordeliger ten opzichte van vers. Er is namelijk ook geen snijverlies meer. Dat diepvriesgroenten goedkoper zijn dan vers, heeft ook te maken met de inkoopwijze van de groenteverwerkers. Zij werken meestal met vaste prijscontracten voor vooraf overeengekomen (grote) hoeveelheden, waardoor de prijzen al lang tevoren bekend zijn en er veel minder fluctuatie is.
De consument blijkt van de voordelen toch nog niet altijd overtuigd. Het Laatste Nieuws stelt dat diepvriesgroenten een negatiever imago hebben ('minder vers') dan vers. Professor Koen Dewettinck van de UGent weerlegt dat: “Zeker voor niet-seizoensgroenten die uit het buitenland moeten komen, geldt dit niet. Zij hebben al een lange weg afgelegd, terwijl diepvriesgroenten dagvers diepgevroren worden.” Dewettinck heeft veel onderzoek gedaan naar de kwaliteit van diepvriesgroenten. hij heeft onder andere vastgesteld dat het gebruikelijke blancheren tot miniem vitamineverlies leidt en dat de vitaminen ook na een jaar in de diepvries nog behouden zijn.
Als prijs en gezondheidsargumenten de consument nog steeds niet overtuigen, komt dat volgens Het Laatste Nieuws doordat 'de smaakbeleving', de smaak en knapperigheid van diepvriesgroenten, de consument niet bevallen.
Fotocredits: Crazy Face, uitsnede met wortelneus en radijsjesogen, Scuddr
Op 5 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Laten we diepvries nu niet gaan promoten omdat het in de omringende landen wel gedaan wordt.
Ik wil graag zelf beslissen hoe ik mijn groenten bewerk voor consumptie. Sperziebonen die op hoge snelheid worden gesneden in altijd dezelfde stukjes leg ik niet op mijn bord of dat van mijn klanten
O, deze was ik nog vergeten. Ga maar eens kijken in de supermakrt als het verse vlees wordt gelost en in de schappen wordt gelegd. Kijk maar eens hoeveel producten (vooral VK's = vlugklaar producten) welke als vers verkocht worden in staat van halve ontdooiing in het schap liggen. En wat te denken van afbakbrood dat vers voor u wordt gebakken. Niks vers, allemaal diepvries....
We hebben het hier op Foodlog vaak over derving en spreken er schande van. En terecht! Derving bij diepvries=0,0
In Nederland moet je gewoon geduld hebben. Soms wordt er opeens eentje wakker...
We moeten ook kijken naar de ontwikkelingen in het NL diepvriesschap. Vergelijk het assortiment van nu eens met dat van zo'n 20 jaar geleden. Een ware revolutie, geloof me.
We moeten ook altijd uitkijken met het vergelijken van koeien en paarden. De infrastructuur van de Duitse retailmarkt kun je niet vergelijken met die uit NL met z'n fijnmazige winkelbezetting. Vergeet ook niet dat het gemiddelde huishouden hier te lande ook maar een knullig kleine diepvriesopslag heeft.
Tot slot, er kleeft in NL nog altijd een negatief imago aan diepvries. Misschien wel door de Iglo affaire van enkele 10talle jaren geleden. Diepvries zowel als conserven worden hier vaak gezien als een soort noodoplossing voor vers (muv misschien spinazie (à la crème) en boerenkool.
In Frankrijk bestaan winkels (Picard) met alleen diepvries (met een assortiment dat klinkt als een klok!!). Een dergelijk concept is in NL ook geprobeerd, maar jammerlijk mislukt (ook al omdat het assortiment niets toevoegde aan het assortiment van de supermarkt).
Geduld hebben is het motto, want er zit verandering in de lucht, alleen, het gaat tergend langzaam.
Weet iemand of in het horeca-onderwijs gedegen kennis wordt overgemaakt rond het gebruik van diepvriesproducten? Of heerst er een taboe in de kokswereld?
Goed om weer eens na te denken! Vries-vers vs "vers"!
De perceptie van de consument EN professional is hardnekkig!