In België worden verse groenten in snel tempo duurder. Sinds mei 2011 is de prijs van verse groenten gemiddeld 21,5 procent gestegen. Dagblad Het Laatste Nieuws ging op onderzoek uit en Vilt.be rapporteert dat het inmiddels in veel gevallen voordeliger is om diepvriesgroenten te kopen, vooral als het om niet-seizoensgroenten gaat. Daarnaast blijkt dat de kwaliteit van de diepvriesgroenten vaak nog beter is dan die van vers.

Tel daar nog bij op dat diepvriesgroenten al gewassen, gesneden en verpakt zijn, en diepvries wordt nog voordeliger ten opzichte van vers. Er is namelijk ook geen snijverlies meer. Dat diepvriesgroenten goedkoper zijn dan vers, heeft ook te maken met de inkoopwijze van de groenteverwerkers. Zij werken meestal met vaste prijscontracten voor vooraf overeengekomen (grote) hoeveelheden, waardoor de prijzen al lang tevoren bekend zijn en er veel minder fluctuatie is.

De consument blijkt van de voordelen toch nog niet altijd overtuigd. Het Laatste Nieuws stelt dat diepvriesgroenten een negatiever imago hebben ('minder vers') dan vers. Professor Koen Dewettinck van de UGent weerlegt dat: “Zeker voor niet-seizoensgroenten die uit het buitenland moeten komen, geldt dit niet. Zij hebben al een lange weg afgelegd, terwijl diepvriesgroenten dagvers diepgevroren worden.” Dewettinck heeft veel onderzoek gedaan naar de kwaliteit van diepvriesgroenten. hij heeft onder andere vastgesteld dat het gebruikelijke blancheren tot miniem vitamineverlies leidt en dat de vitaminen ook na een jaar in de diepvries nog behouden zijn.

Als prijs en gezondheidsargumenten de consument nog steeds niet overtuigen, komt dat volgens Het Laatste Nieuws doordat 'de smaakbeleving', de smaak en knapperigheid van diepvriesgroenten, de consument niet bevallen.

Fotocredits: Crazy Face, uitsnede met wortelneus en radijsjesogen, Scuddr
Dit artikel afdrukken