
AH gaat naast de vermelding Beste Paprika van NL ook een bewaaradvies op de sticker vermelden. Paprika's mogen niet onder de 13 graden Celsius worden opgeslagen. Voor consumenten betekent het dat ze paprika's het beste op kamertemperatuur of op een koele plek in huis maar niet in de koelkast, kunnen bewaren
Gistermiddag werd een aantal van de paprika's die meedongen naar de titel in Amersfoort aan het publiek voorgesteld. Bij velen bleek ook daar de Hartman-paprika favoriet. Ook Sweetpoint's zoete punt paprika van het concurrerende ras Ramiro van wist echter de nodige mensen te overtuigen. Van de rode blokpaprika's leek de nieuw lichtende USDA Organic paprika van Pura Natura door zijn als sappig en vol van smaak beoordeelde paprika te overtuigen. Eveneens bleek de lokale biologisch-dynamische paprika van Ron van Dijk (Groenland Organics) het goed te doen. Smaken verschillen.
Het marktpubliek van Amersfoort bleek verbaasd dat er zoveel verschil kan zitten tussen de ene en de andere paprika.
Urgenda en Foodlog gingen de straat op om mensen te vragen of ze invloed zouden willen op het aanbod in winkels. De conclusie die zij trokken was opmerkelijk: ja, nadat ze proefden dat er werkelijk iets te kiezen valt. Dat wisten ze niet. Daarover later meer op Foodlog.
Fotocredits: Foodlog Media
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik was bijna vergeten te posten wat het resutaat was van mijn huis-, tuin- en keukentest. De ongekoelde paprika's waren een beetje zachter maar nog steeds knapperig na 1 en 2 dagen. De gekoelde smaakten minder bitter, maar nog steeds erg lekker. We proefden ze op kamertemperatuur. Er zat dus wel wat verschil in na een dag bij 6 graden.
@Wouter. Nee, helaas geen kelder hier in de Vinexwijk 5 meter onder NAP. Ik vraag aan Sinterklaas een koelkastje dat ik op keldertemperatuur kan zetten voor de witte wijn, de aardappelen en de paprika's.
AH zegt 'uit de koelkast' dus dan doen we dat. Waar dat 'buiten de koelkast' is, is maar de vraag. Op het balkon? In de sauna? In de garage? Bovenop de koelkast (daar is het warm..) Weet je wat. We spreken af dat we zulke mooie verse producten altijd dezelfde dag opeten.
Heerlijk, dit zijn de experimenten! Ik ben heel benieuwd.
Jacco, van de Streekmarkt naar AH. Dat is echt nieuws!
Pepper fruit are susceptible to chilling injury (CI) below 7 °C (Paull, 1990) depending on cultivar and stage of ripeness (Meir et al., 1995). During cold storage of pepper, longer storage time and lower temperature caused more severe CI (Risse et al., 1987).
Er zijn enorm veel rasverschillen. Er zijn capsicums (verzamelnaam voor hete en zoete paprika's en pepers) die voor de optische kwaliteit koeling tot 3 graden verdragen. Er is echter weinog bekend over het smaakverloop als gevolg van verschillende temperatuurbehandelingen. Opmerkelijk dat AH zo snel reageert, Foodlog en Urgenda hebben invloed! Rob Wessels is de zeer kundige agf-R&D man van Bakker Barendrecht, die weet echt wel wat-ie doet, maar ik ben benieuwd of de vruchten tijdens transport en opslag niet meer gekoeld worden. Kan ik me niet voorstellen, want ze willen geen zachte paprika's.
De Heij heeft gelijk: de trend is meer koelen, zeker als het convenience food is. In Italie liggen vooral de kleine smaaktomaatjes trouwens allemaal in de koeling bij de supermarkten naast de fresh cut spullen.
Er wordt door de zaadindustrie overigens wel gezocht naar een tomaat die zijn smaak zoveel mogelijk behoudt na koeling.
@Maren, heb je geen kelder op 12-15oC? Ik verwacht dat je twee uitersten teveel uit elkaar liggen (paprika's en hebben een optimale temperatuur, zowel eronder als erboven wordt het slechter, zie ook slide 7 van mijn presentatie).