Belangrijke uitkomst van de proeverij was ook dat het ongelofelijk veel uitmaakt voor de smaak hoe vers de paprika’s zijn. Alle meedingers hadden hun waar op woensdag geoogst. Paprika’s in de supermarkt zijn doorgaans lang onderweg, minder rijp geoogst en veel minder smaakvol. Hoewel de winnende paprika verkrijgbaar is bij Albert Heijn, zei Wilbrink “nog nooit deze kwaliteit geproefd te hebben. Er wordt ons consumenten iets onthouden. We zouden supermarkten moeten verplichten een bepaalde kwaliteit te leveren!”
Urgenda en Foodlog organiseerden deze
wedstrijd om duidelijk te maken dat er in de paprikateelt volop wordt geïnnoveerd op energiegebruik, gezondheid, teeltwijze of marktbenadering. Veel van deze telers blijven echter verborgen voor het grote publiek, en dat is jammer. Door de koplopers in het zonnetje te zetten hopen de twee organisaties ook anderen in de tuinbouw te stimuleren om te innoveren op weg naar een lekkerdere en duurzamere wereld.
Twintig grote en kleinere telers zonden hun producten in voor de wedstrijd. In een open gesprek met publiek en deskundigen zijn vervolgens op Foodlog vragen gesteld en meningen gedeeld. Niet eerder in de geschiedenis van de Nederlandse tuinbouw zijn zoveel telers rechtstreeks het contact met het publiek aangegaan en hebben inzicht gegeven in hun drijfveren en prestaties. Een vakjury bestaande uit prof. Olaf van Kooten (WUR en Hogeschool InHolland), tomatenteler Marco van Noord (Prominent) en potgrond- en substraatproducent Stefaan Vandaele (Peltracom) koos vervolgens de bedrijven die door gingen naar de smaakjury: Sweet Point, Pura Natura, Hartman, Orange Peppers, Eminent en Frank de Koning.
Hartman is een van de grootste telers van Nederland. Het bedrijf teelt diverse soorten reguliere paprika’s en een paar hectare biologisch onder glas. Aan de Waddenzee, direct achter de dijk, vangen de producten meer zonlicht dan elders in Nederland. Een vergister van aardappelafval uit de buurt kan de biologische kas voor een derde van energie voorzien, maar staat momenteel helaas stil.
Fotocredits: Pieternel van Velden, klik hier voor de foto's die zij maakte van de proeverij. Klik hier voor de foto's van Dorine Rüter
Jahaaa....Dick, maar wat nog beter is: de teler kan dan rassen telen die geselecteerd zijn op smaak en niet zozeer op houdbaarheid. Want de weg naar het schap is kort en snel. Wat wordt de wereld mooi.
Mijn persoonlijke mening is dat iedere wijk een kas kan hebben als de markt voor die extra kosten voor een esthetisch goede kas wil ophoesten. En daar ga je dan geen 'rendementsrassen' (jech) in telen. Je legt ook geen tweetakt driecilindertje in een Aston Martin. Anders komen de kassen net buiten de stad. In China zie je dat al.
Heb je al vernomen wat de rassenkeus wordt voor het gros van de telers in Nederland volgend seizoen? Jawel, de hoogst producerende en slechtst smakende trostomaten ooit. Waterbommencrisis ligt weer op de loer dus. Leve de smaakmakers in de kudde zoals Red Star, Tasty Tom, Honingtomaat, Amor, etc.
Terug naar paprika's: ook daar zorgt 'crisis' voor rassenkeuze op productie. Smaak is tertiair en er is ook geen antwoord op binnenrot, een probleem van de laatste jaren. Wel eens zo'n vrucht gehad? Je koopt dan weken geen paprika meer. Daar moeten ze wat aan doen. Puntparika's zijn er trouwens nauwelijks gevoelig voor. Die eet ik ook alleen maar zolang ik ze kan betalen. Blok gebruik ik om te grillen en roerbakken. Ik wil trouwens ook gele en oranje punt. Waar blijft toch die Samenmarkt?
Maren, dank. Nu begrijp ik het: de 2 dagen regel geldt voor paprika's die het handelscircuit in moeten. Er zijn ook andere optima. Zo leren we nog eens wat hier. Om het simpel te zeggen: als je een kas had in iedere wijk, zou je daar alleen de helemaal rijpe paprika's vandaan halen.
@Dick. Paprika's zijn het meest happy bij een graad of 16-18, maar ze verdragen koeling vrij goed. Koude-schade treed op bij temperaturen lager dan 8. Aroma's hebben in enige mate te lijden van de koeling beneden de 12 graden maar dit is in veel mindere mate het geval dan bij tomaat.
Paprika's worden over het algemeen niet beter van bewaring, bij welke temperatuur dan ook. Als de paprika op het juiste rijpingsmoment (rijp en niet overrijp en zeker niet te rauw) wordt geoogst is hij het best om te eten meteen na het snijden, ook omwille van de ideale knapperige textuur. Als paprika's in een test beter worden na twee dagen na oogst zijn ze iets te rauw geoogst, ze rijpen dan nog wat na. Dat is goed voor de suikers, maar de suikers zijn het hoogst bij volrijpe oogst.
@liesbeth: puntpaprika's geven wel vrij veelk vruchten, maar deze zijn flink lichter, waardoor de totaalproductie 25-40% lager is dan bij de beste blokrassen. Daar gaat dan per m2 wel evenveel gas en arbeid in en het is een wat moeilijker product qua kwaliteit en shelf life dus reken maar dat-ie voor de inkoper duurder is. per kilo zeker, maar ze verkopen ze net als blok paprika per stuk. Bijna het gehele jaar 1,99 per twee stuks. Blokpaprika's kosten gemiddeld ongeveer 0,70 cent per stuk in de winkel als we de goedkope stoplichtverpakkingen meenemen in het gemiddelde. Het product is als eerste op redelijke schaal geteeld in Nederland door de telers van Sweet Point voor zover ik weet. Het begon met vrij matige rassen o.a. de Pinokkio (De Ruiter Seeds), dat een paar jaar later werd ingemaakt op alle aspecten door Ramiro (Bruinsma seeds, is nu Monsanto). Dit ras is nog steeds de top in kwaliteit en smaak. Maar dat bleek niet uit jullie steekproef, en dat kan prima.
Misschien wat laat, maar ben nog even nieuwsgierig. Is de onderscheidende smaakpaprika van Hartman ook ongeveer de duurste paprika voor AH (dus als inkoopprijs)? En hoe is dit onderscheidende product binnengekomen, als eerste bij AH, of eerst/ook via andere kanalen en bij voldoende volume (lagere prijs) pas bij AH?
Maren, nu breng je mij en Dorine - en de jury - in verwarring. Berdien Siere vroeg de zaal vol specialisten of paprika in de koelkast mocht. Nee! reageerde die vol afschuw.
En ... de aanwezige paprikasmaakkenner van de WUR vertelde dat paprika's het lekkerst zijn 2 dagen na het snijden (na de oogst). Klopt dat niet ?!? Dat bleek nl. wel uit de ketentest waar we de jury ook nog even voor misgebruikten.