Belangrijke uitkomst van de proeverij was ook dat het ongelofelijk veel uitmaakt voor de smaak hoe vers de paprika’s zijn. Alle meedingers hadden hun waar op woensdag geoogst. Paprika’s in de supermarkt zijn doorgaans lang onderweg, minder rijp geoogst en veel minder smaakvol. Hoewel de winnende paprika verkrijgbaar is bij Albert Heijn, zei Wilbrink “nog nooit deze kwaliteit geproefd te hebben. Er wordt ons consumenten iets onthouden. We zouden supermarkten moeten verplichten een bepaalde kwaliteit te leveren!”

Urgenda en Foodlog organiseerden deze wedstrijd om duidelijk te maken dat er in de paprikateelt volop wordt geïnnoveerd op energiegebruik, gezondheid, teeltwijze of marktbenadering. Veel van deze telers blijven echter verborgen voor het grote publiek, en dat is jammer. Door de koplopers in het zonnetje te zetten hopen de twee organisaties ook anderen in de tuinbouw te stimuleren om te innoveren op weg naar een lekkerdere en duurzamere wereld.

Twintig grote en kleinere telers zonden hun producten in voor de wedstrijd. In een open gesprek met publiek en deskundigen zijn vervolgens op Foodlog vragen gesteld en meningen gedeeld. Niet eerder in de geschiedenis van de Nederlandse tuinbouw zijn zoveel telers rechtstreeks het contact met het publiek aangegaan en hebben inzicht gegeven in hun drijfveren en prestaties. Een vakjury bestaande uit prof. Olaf van Kooten (WUR en Hogeschool InHolland), tomatenteler Marco van Noord (Prominent) en potgrond- en substraatproducent Stefaan Vandaele (Peltracom) koos vervolgens de bedrijven die door gingen naar de smaakjury: Sweet Point, Pura Natura, Hartman, Orange Peppers, Eminent en Frank de Koning.

Hartman is een van de grootste telers van Nederland. Het bedrijf teelt diverse soorten reguliere paprika’s en een paar hectare biologisch onder glas. Aan de Waddenzee, direct achter de dijk, vangen de producten meer zonlicht dan elders in Nederland. Een vergister van aardappelafval uit de buurt kan de biologische kas voor een derde van energie voorzien, maar staat momenteel helaas stil.

Fotocredits: Pieternel van Velden, klik hier voor de foto's die zij maakte van de proeverij. Klik hier voor de foto's van Dorine Rüter
Dit artikel afdrukken