Urgenda en Foodlog organiseerden deze wedstrijd om duidelijk te maken dat er in de paprikateelt volop wordt geïnnoveerd op energiegebruik, gezondheid, teeltwijze of marktbenadering. Veel van deze telers blijven echter verborgen voor het grote publiek, en dat is jammer. Door de koplopers in het zonnetje te zetten hopen de twee organisaties ook anderen in de tuinbouw te stimuleren om te innoveren op weg naar een lekkerdere en duurzamere wereld.
Twintig grote en kleinere telers zonden hun producten in voor de wedstrijd. In een open gesprek met publiek en deskundigen zijn vervolgens op Foodlog vragen gesteld en meningen gedeeld. Niet eerder in de geschiedenis van de Nederlandse tuinbouw zijn zoveel telers rechtstreeks het contact met het publiek aangegaan en hebben inzicht gegeven in hun drijfveren en prestaties. Een vakjury bestaande uit prof. Olaf van Kooten (WUR en Hogeschool InHolland), tomatenteler Marco van Noord (Prominent) en potgrond- en substraatproducent Stefaan Vandaele (Peltracom) koos vervolgens de bedrijven die door gingen naar de smaakjury: Sweet Point, Pura Natura, Hartman, Orange Peppers, Eminent en Frank de Koning.
Hartman is een van de grootste telers van Nederland. Het bedrijf teelt diverse soorten reguliere paprika’s en een paar hectare biologisch onder glas. Aan de Waddenzee, direct achter de dijk, vangen de producten meer zonlicht dan elders in Nederland. Een vergister van aardappelafval uit de buurt kan de biologische kas voor een derde van energie voorzien, maar staat momenteel helaas stil.
Fotocredits: Pieternel van Velden, klik hier voor de foto's die zij maakte van de proeverij. Klik hier voor de foto's van Dorine Rüter
Jahaaa....Dick, maar wat nog beter is: de teler kan dan rassen telen die geselecteerd zijn op smaak en niet zozeer op houdbaarheid. Want de weg naar het schap is kort en snel. Wat wordt de wereld mooi.
Mijn persoonlijke mening is dat iedere wijk een kas kan hebben als de markt voor die extra kosten voor een esthetisch goede kas wil ophoesten. En daar ga je dan geen 'rendementsrassen' (jech) in telen. Je legt ook geen tweetakt driecilindertje in een Aston Martin. Anders komen de kassen net buiten de stad. In China zie je dat al.
Heb je al vernomen wat de rassenkeus wordt voor het gros van de telers in Nederland volgend seizoen? Jawel, de hoogst producerende en slechtst smakende trostomaten ooit. Waterbommencrisis ligt weer op de loer dus. Leve de smaakmakers in de kudde zoals Red Star, Tasty Tom, Honingtomaat, Amor, etc.
Terug naar paprika's: ook daar zorgt 'crisis' voor rassenkeuze op productie. Smaak is tertiair en er is ook geen antwoord op binnenrot, een probleem van de laatste jaren. Wel eens zo'n vrucht gehad? Je koopt dan weken geen paprika meer. Daar moeten ze wat aan doen. Puntparika's zijn er trouwens nauwelijks gevoelig voor. Die eet ik ook alleen maar zolang ik ze kan betalen. Blok gebruik ik om te grillen en roerbakken. Ik wil trouwens ook gele en oranje punt. Waar blijft toch die Samenmarkt?