De Vriendt stelt op de Belgische site Vandaag.be dat hij namens Groen een voorstel heeft opgesteld om objectief vast te stellen wanneer iemand met pensioen kan. Zijn voorstel is gebaseerd op de levensverwachting van beroepsgroepen. Hoe lager die levensverwachting, hoe eerder de pensioendatum van de werknemers in die beroepscategorie.

Het is daarbij niet de bedoeling om elke sector zijn eigen pensioenleeftijd te geven, wel om te rekenen op basis van het aantal gewerkte jaren. "Het voorstel moet natuurlijk grondig onderzocht worden, maar de gegevens over levensverwachting bestaan wel degelijk: verzekeringsmaatschappijen gebruiken dezelfde data om hun risicoprofielen op te stellen. Daar kunnen we onze inspiratie halen", aldus De Vriendt.

Het lijkt erop dat Groen hiermee voorbij gaat aan het inmiddels bekende feit dat de lagere levens- en hogere ziekteverwachting van zware beroepen niet alleen verband houdt met dat zware beroep, maar vooral ook met het lagere opleidingsniveau en de slechtere voedingsgewoonten van de mensen in die beroepen. Dat maakt de discussie over de vaststelling van de juiste leeftijd toch weer complex.

Fotocredits: stevendepolo
Dit artikel afdrukken