Slagers vertellen het soms. Ze zijn stilletjes gestopt met ongecastreerd varkensvlees vanwege de zgn. berengeur. Sinds enkele jaren worden jonge manlijke varkens niet meer gecastreerd omdat we dat maatschappelijk onacceptabel zijn gaan achten en ook de boer er niet blij mee is.
Dat kan tot berengeur bij de slager leiden. Het LEI onderzocht of consumenten dat merken en ontdekte dat ze dat doen. Ze staken hun aankopen echter niet, maar gaan er wel minder varkensvlees door kopen.
Over het onderzoek meldt AgriHolland:
Tijdens 5 opeenvolgende weken kregen 202 huishoudens in een willekeurige volgorde 2 weken berenvlees met berengeur en 3 weken vlees van gelten. De berengeur was door ervaren bedrijfsgeurtesters bij de slachterij vooraf vastgesteld. De deelnemers bereidden en beoordeelden het vlees thuis. In het onderzoek scoorde het berengeurvlees significant ongunstiger dan geltenvlees. Dat was het geval in de beoordelingen van zowel de bereiders als die van de gezinsleden aan wie het vlees werd voorgeschoteld. Na een negatieve ervaring gaven de deelnemers aan niet geneigd te zijn om te gaan klagen; ze verklaarden wel minder vaak varkensvlees te gaan kopen.
Lees verder op agriholland.nl.
Dit artikel afdrukken
Tijdens 5 opeenvolgende weken kregen 202 huishoudens in een willekeurige volgorde 2 weken berenvlees met berengeur en 3 weken vlees van gelten. De berengeur was door ervaren bedrijfsgeurtesters bij de slachterij vooraf vastgesteld. De deelnemers bereidden en beoordeelden het vlees thuis. In het onderzoek scoorde het berengeurvlees significant ongunstiger dan geltenvlees. Dat was het geval in de beoordelingen van zowel de bereiders als die van de gezinsleden aan wie het vlees werd voorgeschoteld. Na een negatieve ervaring gaven de deelnemers aan niet geneigd te zijn om te gaan klagen; ze verklaarden wel minder vaak varkensvlees te gaan kopen.
Lees verder op agriholland.nl.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ja, het zal allemaal best, maar mijn neus zegt iets anders, Hans. :-)
Ik lees al mijn hele leven over varkensvlees dat zou stinken en heb nooit, echt nooit begrepen wat men kon bedoelen. Bij mij rook varkensvlees in de pan altijd heerlijk zoet en hartig en yummie. Altijd. En nu niet meer. En als mijn lief dan werkelijk he-le-maal niks raars ruikt en ik er misselijk van word, dan denk ik niet dat het ligt aan iets in het voer of iets in de bereiding of iets in het weet ik veel. Een andere mogelijkheid is dat het tussen mijn oren zit. En okay, dat kan, zoiets kun je nooit uitsluiten, maar ik denk dus van niet.
Hans, versta me goed: ik ben voor non-castratie en vroege slacht. Maar doe niet of het geen issue is onder vakslagers, want dat is het wel.
Beste Dick, ik zou ook eens praten met supermarkten (die 80% van de vleesmarkt in handen hebben) - geen van de supermarkten heeft meer klachten gekregen; Coop verkoopt al sinds 2007 berenvlees en ook bij hen geen problemen; het kan inderdaad komen door vrouwelijke dieren, die karkassen worden niet aan de slachtlijn gecontroleerd en vormen mogelijk een groter risico dan ongecasteerde beren; berengeur bij vrouwelijke dieren kan optreden doordat ze in urine liggen, bij de zg binnenberen (niet uitgedaalde ballen waardoor ze op vrouwtjes lijken maar het niet zijn), bij hermafrodieten, e.d. De kans is minder dan 1 op 10.000, maar het kan voorkomen, want er worden 6.600.000 varkens per jaar in Nederland gegeten.
Hans, ik zou m'n licht nog eens opsteken bij slagers. Er zijn er wel degelijk die zich afkeren van ongecastreerd omdat ze een flinke foutmarge constateren. Of het tussen de oren zit (ook vrouwelijke dieren hebben 'berengeur' door skatol - en dat was er ook al vóór besloten werd tot non-castratie) of echt is, is ook een vraag.
Berengeur komt niet meer voor in de winkels omdat het aan de slachtlijn ontdekt wordt. Het is een eenvoudig en feilloos werkend systeem. Van ieder karkas wordt een klein deel afgesneden en opgewarmd, geroken door een menselijke expert en als er geen berengeur in zit, wordt het verwerkt. Karkassen met berengeur worden gekookt, waardoor de berengeur verdwijnt. Dit systeem werkt volgens alle slachters feilloos. Het onderzoek van het LEI gaat dan ook niet over varkensvlees bij de slager of bij de supermarkt, maar over varkensvlees dat gekocht is bij de slachterij (en dus daar ontdekt werd). Het onderzoek is derhalve alleen maar representatief voor de afkeer van berengeur en heeft geen enkele relatie met de waardering van berenvlees dat gekocht werd door de consument.