Apeel is een amfifiel laagje. Het kan zowel goed met vet als met vocht omgaan en vormt een semi-doorlaatbaar membraan om de vrucht. Zo blijven het vocht in en de zuurstof buiten de vrucht en blijft die langer in goede conditie.
Traditionele technieken zoals waxen laten de vrucht er tijdelijk mooi uitzien, maar vormen geen wezenlijke barrière tegen uitdroging en oxidatie. Apeel activeert de moleculen die de vrucht al van nature in de schil heeft om beide verschijnselen te voorkomen.
Het resultaat? Een verdubbeling van de houdbaarheid van avocado’s, zonder toevoeging van conserveringsmiddelen of schimmelbestrijdingsmiddelen.
De verwachtingen van de nieuwe techniek zijn hooggespannen. Deze zomer zijn de eerste avocado’s met hun alternatieve verpakking in Amerikaanse supermarkten te koop.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Jos #5, niet kopen daar is wel wat voor te zeggen, althans die van ver buiten Europa.
Doe mij maar Europese (Spaanse) avocado's, dan maar wat kleiner en niet het hele jaar rond want het is een winter/voorjaar vrucht. Jammer dat het seizoen weer ten einde is. Ze worden nagenoeg rijp geplukt, ter plaatse verpakt en hebben meer smaak dan de grotere uit Zuid-Amerika waarvan het thuis afwachten is het of het Eat-me stikkertje zich wel waarmaakt. Meestal wel eetbaar, maar vaak erg hard waardoor weinig smaak en prakken met een vorkje op de boterham of voor een guacamole niet uitvoerbaar is. De pit zit bij deze op-de-plank gerijpte vruchten meestal nog vast. Bij de nagenoeg rijp geplukte zit hij los maar blijft het vliesje van de pit vaak nog zitten. Onverpakt zijn de rijpe vruchten niet te vervoeren in vrachtwagens.
Na het zien van onderstaande documentaires eet je wellicht minder avocado's.
- Fragment uit het journaal op TV2, Mexico: les ravages environnementaux de la culture de l'avocat (3 min.).
Mexico 0.01 à 0,02 euro/kg te klein voor de supermarkten in VS en Europa, om aan hun eisen te voldoen, worden veel chemicaliën gebruikt. Veel illegale kap van bos, veel criminaliteit.
- Een uitgebreide ducumentaire door Envoyé spécial: Les avocats du diable (sep 2017, 58 min.), waarin veel misstanden aan het licht komen.
(De door google gegenereerde ondertitels kunnen (primitief) in een andere taal worden weergegeven)
Dat "pitje" aan de bovenkant is wat over is van het vruchtsteeltje. Avos moeten met een schaartje worden geoogst, en dat beetje steel zit er dan stevig aan. Zolang ze aan de boom hangen worden ze niet rijp, dat gebeurt van nature pas nadat ze vallen, door sterke wind oid. Een avocadoteler bemonstert zijn vruchten op een vastgestelde tijd na de bloei, afhankelijk van het ras, schaaft er wat vruchtvlees af met een soort kaasschaafje, en droogt dat. Vochtverlies is omgekeerd evenredig met de vorming van olie, en bij een bepaald vochtgehalte is de vrucht oogstklaar, want het oliegehalte op peil. Rijping zet meteen in na het plukken, maar kan door een hele reeks verschillende technologieen (CA -controlled atmosphere- is momenteel het populairst) bijna stilgezet worden om verscheping mogelijk te maken. Zo gauw dat ophoudt, gaat de rijping weer door. Je kunt het wat versnellen door de vruchten in een krant te draaien, als je ze wat te hard gekocht hebt. En de tip van Sytske over het steeltje is 100% correct.
Sander, de oplossing is oh zo simpel; niet aanraken, niet aankijken en niet kopen.
Waarom moeten we überhaupt deze dingen kopen? Er zijn genoeg gezonde vruchten te koop alhier.
Zal wel iets met voedselgoeroe's te maken hebben.
#3 Hoi Sander,
Dat vermoedde ik al, maar ik erger me kapot aan die beurs gedrukte avocado's in NL supermarkten.
Hoi Sytske,
Ik was een beetje sarcastisch.
De helft van de avocado's in het schap hebben namelijk een paar flinke 'vingerafdrukken'.