Door avocadorot moet je de dure vruchten soms weggooien zonder dat je ervan kunt eten. Dat heeft drie oorzaken: uitdroging, oxidering en uiteindelijk een schimmel die de verzwakte vrucht infiltreert. Apeel Sciences pakt deze oorzaken aan met het laagje 'Apeel', aldus Wired.

Apeel is een amfifiel laagje. Het kan zowel goed met vet als met vocht omgaan en vormt een semi-doorlaatbaar membraan om de vrucht. Zo blijven het vocht in en de zuurstof buiten de vrucht en blijft die langer in goede conditie.

Traditionele technieken zoals waxen laten de vrucht er tijdelijk mooi uitzien, maar vormen geen wezenlijke barrière tegen uitdroging en oxidatie. Apeel activeert de moleculen die de vrucht al van nature in de schil heeft om beide verschijnselen te voorkomen.

Het resultaat? Een verdubbeling van de houdbaarheid van avocado’s, zonder toevoeging van conserveringsmiddelen of schimmelbestrijdingsmiddelen.

De verwachtingen van de nieuwe techniek zijn hooggespannen. Deze zomer zijn de eerste avocado’s met hun alternatieve verpakking in Amerikaanse supermarkten te koop.
Dit artikel afdrukken