Volgens Europarlementariër Annie Schreier-Pierik moeten de Nederlandse noodlijdende varkenshouders door Europa gesteund worden. Maar dat zal niet gebeuren. Wie de tekens goed leest, weet dat het beleid van zowel Brussel als Den Haag is om de varkens en hun boeren uit het oude rijke Europa zichzelf te laten redden. Daar steken Den Haag en Brussel geen poot meer naar uit.

Datzelfde geldt voor legkippen. Staatssecretaris Dijksma maakte vorig jaar al duidelijk dat eierboeren van haar niets te verwachten hebben, ook al verkeren ze in zwaar financieel weer. Inmiddels is hun situatie nog verder verslechterd. Voormalig WUR-voorzitter Aalt Dijkuizen noemde de situatie van de legkippenboeren onlangs 'ridicuul' en sprak daarmee impliciet een oordeel uit over het beleid dat de staatssecretaris volgt.

En toch is ook dat een feit: we hebben hier teveel beesten, vindt het beleid. De markt moet dat oplossen. Maar die slaagt daar alleen in, door ze te laten verdwijnen, zegt Schreier-Pierik met zoveel woorden. Vinden we dat we dat erg of eigenlijk wel best?

Fotocredits: Miss Piggy, uitsnede, ** Maurice **


--- POLL ---Ik zou graag een Nederlands varken of kip houden

Dit artikel afdrukken