Veiligheidslabel
De Britse plastisch chirurg Simon Eccles behandelt wekelijks ongeveer vier mensen voor de 'avocado-hand', zegt hij in The Times. Het mes kan zo ver uitschieten dat mensen in ernstige gevallen hun eigen pees of zenuwen doorsnijden. Dit risico is voor de British Association of Plastic, Reconstructive and Aesthetic Surgeons reden om te pleiten voor een veiligheidslabel op avocado’s. Het label moet duidelijk waarschuwen voor het gevaar dat het snijden en verwijderen van de pit met zich meebrengt en hoe je dat het beste kunt doen.
De New York Times heeft in zijn serie kookvideo's ook een video waarin te zien is hoe je een avocadopit wél veilig kunt verwijderen.
Ook YouTube biedt een heel scala aan filmpjes, zoals bijvoorbeeld:
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik heb ook ooit geleerd dat je met een scherp mes in de avocado-pit moet 'slaan' om die er uit te kunnen halen.
Mij is dat nog nooit gelukt & ik heb besloten mijn eigen handen ook te veel lief te hebben daarvoor... Ik snij die helft gewoon in twee-en en de pit valt er dan gewoon uit (niets spectaculairs aan, maar uiterst doeltreffend).
Otto #7 : als je de overblijvende avocado-helft met de pit erin bewaart en goed afdekt gaat oxidatie niet zo snel.
Ik meen me een dergelijke paniekzaaiersactie ook nog te herinneren als een BBQhand of iets dergelijks. Mensen schijnen namelijk de nog bevroren (want te laat uit de vriezer gehaalde en je mag ze niet bij kamertemperatuur laten ontdooien) hamburgers met gevaarlijk steak- of slagershakmessen te lijf te gaan en dan hun eigen hand te doorboren.
Goh, een pit, onhandig hoor, dat hadden ze toch allang genetisch kunnen manipuleren dat ze zonder pit gekweekt kunnen worden???
En waar maken die artsen zich nou druk om, dat is toch alleen maar verdienen dan? De mensen zelf zouden zich er druk om moeten maken en wat voorzichtiger zijn met messen
Ik eet een avocado vaak niet helemaal in één keer op, mijn methode om zo lang mogelijk bruin worden tegen te gaan: vanaf de spitse kant beginnen met plakjes eraf snijden, en dan de schil eraf halen. Als ik 'm dan maar half opeet, is het oppervlak dat bruin kan worden veel kleiner. Beetje citroensap erover helpt ook wel (een beetje).
Hans, dank! Aan zulke tips hebben mensen wat.
Wie het probeert: laat weten of het werkt!