Van sommige kookboeken word je vrolijk, loopt het water je in de mond bij het zien van de plaatjes en de recepten en krijg je zin ogenblikkelijk de keuken in te rennen en aan de slag te gaan. Dit is zo'n boek: Arabia, onze culinaire reis, geschreven door twee prachtige vrouwen: Merijn Tol en Nadia Zerouali. Met mooie foto's van Sven Benjamins en schitterende tekeningen van Rosa Vitalie. Arabia, een Utopia, of zou deze plek echt kunnen bestaan? Dat staat er in de inleiding. Een uitnodiging om direct in het meeslepend geschreven boek te duiken. Bismillah! Onze reis gaat beginnen.

We zijn niet op zoek gegaan naar overeenkomsten of verschillen, maar toen we door de landen reisden die ons Arabia vormen, werden ze vanzelf duideljik. Arabia is geen grote brij van eenvormige landen, maar een eigentijdse, kleurrijke , geurrijke, smaakvolle lapjesdeken. Onze binnenkomer was het simpele en doeltreffende: Wat eten jullie precies? Deze vraag opende alle deuren naar de heerlijkste keukens en de eettafels van unieke mensen die ons met de grootste vrijgevigheid onthaalden.

En zo trekken de schrijfsters van de Maghreb naar Zuid Spanje, van Italië naar Tunesië en maken ze ook nog een reisje naar Libanon en Syrië. Op zoek naar hún Arabia. En wij mogen mee. Verse koriander stampen voor de chermoula en amandelen roosteren voor de sfouf leren we van Aziza in Tetouan. Vis grillen bij Mama Lily in La Goulette aan de Tunesische kust, ontbijten met amandel- en mandarijngranita op Sicilië: een bonte afwisseling van culinaire ervaringen, die tot een collectie smakelijke en maakbare recepten heeft geleid. Daarnaastworden de specifieke ingrediënten nog eens handig toegelicht in productoverzichten en is er een lijst met adressen, niet alleen voor de bezochte landen, maar ook in Amsterdam. Soep van gedroogde tuinbonen met venkelzaad, allerhande kruiden en specerijenmengsels als chermoula, harissa, za'atar, Roz Djerbi met schelpjes, Tunesische en Marokkaanse salades, tartine mt honing, lavendel en hazelnoten. Dit boek moet je niet met een lege maag eten. Maar wel met een glas muntthee met amandelen of pijnboompitjes erbij. Om vast in de stemming te komen.

Dit kookboek kan zich meten met het werk van Claudia Roden, Madhur Jaffrey en de Moro - boeken van Sam & Sam Clark. En wat geweldig dat we nu eens een origineel Nederlands boek van dit niveau mogen zien verschijnen. Kopen dus! Dit boek verdient de nodige herdrukken (al was met maar om meer adresjes er in te kunnen zetten, bijvoorbeeld in Damascus en Nederland buiten Amsterdam).

ISBN 978 90 215 3779 5, Kosmos Uitgevers, 29,95 euro


Dit artikel afdrukken