We zijn niet op zoek gegaan naar overeenkomsten of verschillen, maar toen we door de landen reisden die ons Arabia vormen, werden ze vanzelf duideljik. Arabia is geen grote brij van eenvormige landen, maar een eigentijdse, kleurrijke , geurrijke, smaakvolle lapjesdeken. Onze binnenkomer was het simpele en doeltreffende: Wat eten jullie precies? Deze vraag opende alle deuren naar de heerlijkste keukens en de eettafels van unieke mensen die ons met de grootste vrijgevigheid onthaalden.
En zo trekken de schrijfsters van de Maghreb naar Zuid Spanje, van Italië naar Tunesië en maken ze ook nog een reisje naar Libanon en Syrië. Op zoek naar hún Arabia. En wij mogen mee. Verse koriander stampen voor de chermoula en amandelen roosteren voor de sfouf leren we van Aziza in Tetouan. Vis grillen bij Mama Lily in La Goulette aan de Tunesische kust, ontbijten met amandel- en mandarijngranita op Sicilië: een bonte afwisseling van culinaire ervaringen, die tot een collectie smakelijke en maakbare recepten heeft geleid. Daarnaast
Dit kookboek kan zich meten met het werk van Claudia Roden, Madhur Jaffrey en de Moro - boeken van Sam & Sam Clark. En wat geweldig dat we nu eens een origineel Nederlands boek van dit niveau mogen zien verschijnen. Kopen dus! Dit boek verdient de nodige herdrukken (al was met maar om meer adresjes er in te kunnen zetten, bijvoorbeeld in Damascus en Nederland buiten Amsterdam).
ISBN 978 90 215 3779 5, Kosmos Uitgevers, 29,95 euro
Kookboekwinkelier strijdt er voor dat kookboeken die met liefde worden gemaakt. Hou toch eens op over liefde en passie. Dat doet Allerhande al. Strijd voor leerzame boeken, kookboekwinkelier.