We zijn niet op zoek gegaan naar overeenkomsten of verschillen, maar toen we door de landen reisden die ons Arabia vormen, werden ze vanzelf duideljik. Arabia is geen grote brij van eenvormige landen, maar een eigentijdse, kleurrijke , geurrijke, smaakvolle lapjesdeken. Onze binnenkomer was het simpele en doeltreffende: Wat eten jullie precies? Deze vraag opende alle deuren naar de heerlijkste keukens en de eettafels van unieke mensen die ons met de grootste vrijgevigheid onthaalden.
En zo trekken de schrijfsters van de Maghreb naar Zuid Spanje, van Italië naar Tunesië en maken ze ook nog een reisje naar Libanon en Syrië. Op zoek naar hún Arabia. En wij mogen mee. Verse koriander stampen voor de chermoula en amandelen roosteren voor de sfouf leren we van Aziza in Tetouan. Vis grillen bij Mama Lily in La Goulette aan de Tunesische kust, ontbijten met amandel- en mandarijngranita op Sicilië: een bonte afwisseling van culinaire ervaringen, die tot een collectie smakelijke en maakbare recepten heeft geleid. Daarnaast
Dit kookboek kan zich meten met het werk van Claudia Roden, Madhur Jaffrey en de Moro - boeken van Sam & Sam Clark. En wat geweldig dat we nu eens een origineel Nederlands boek van dit niveau mogen zien verschijnen. Kopen dus! Dit boek verdient de nodige herdrukken (al was met maar om meer adresjes er in te kunnen zetten, bijvoorbeeld in Damascus en Nederland buiten Amsterdam).
ISBN 978 90 215 3779 5, Kosmos Uitgevers, 29,95 euro
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Zo! Je bent zeer enthousiast Lizet, leuk! Als het boek zich kan meten met Claudia Roden en Madhur Jaffrey ben ik om. Het gaat op het lijstje gewenste decembercadeautjes. Met dank.
Carla, wacht maar tot je het in handen hebt, het is echt een boek voor de collectie. Granaatappel-rozenijs? Bij ons staat het met de feestdagen op tafel. Als de rozen nog even willen blijven bloeien in de tuin met vérse rozenblaadjes. En straks ga ik de radijssalade met harissa en gepekelde citroenschil maken.
En let op, Nadia Zerouali gaat ons nog leren koken zoals niet eerder een Nederlandse culinair publicist dat flikte. Dat komt ook omdat ze het zelf zo waanzinnig goed kan, koken. Nee, Wina Born kon dat helemaal niet, koken.
Tja... als je schreef in de Telegraaf en de Avenue zoals Wina, dan wordt je door een culinair journalist van de Groene, Vrij Nederland en de Volkskrant afgeschoten.
Maar ik vind dat ze dat niet verdient.
Ik begrijp ook de link van Wina naar de Mediterrane, multiculturele keuken niet, die ik overigens zeer waardeer.
Wina Bornheeft veel betekend voor het Nederlandse restaurantwezen; al was het maar dat ze als culinair journaliste ontzettend veel mensen wegwijs maakte in de gastronomie. In die tijd dan..
De meest invloedrijke Nederlandse eetpubliciste van de laatste tijd heet Sonja Bakker. Dat Zerouali meer invloed zal hebben wil ik wel mee helpen hopen, maar dat wil ik nog eens zien. Bakkker laat de verkoopstatistieken nog veel extremer pieken dan Jamie Oliver.
En er is meer gebeurd sinds Wina. Vlak ook bijvoorbeeld Ria van Eindhoven niet uit. Of Ramon Beuk, Braakhekke, ...