De kracht van Honig is dat ze “ezelbestendige” producten verkopen. Bij de bereiding thuis kan er vrijwel niks fout gaan en het smaakt altijd hetzelfde. Zou de tuinbouw ook niet meer moeten investeren in eigen “ezelbestendige producten”?
“Als ú het maar vreet”, zijn de laatste woorden van Martine Bijl in het nieuwe STER-spotje van HAK. Grappig bedoeld natuurlijk, maar een beetje minachting van de consument spreekt er ook wel uit. Ik ben ook benieuwd of het nog te eten zal zijn. Er wordt namelijk weer volop gebakkeleid over de contractprijzen voor industriegroenten heb ik begrepen. Met het mes van de supermarkten op de keel moet het allemaal nog goedkoper. Alle waar naar zijn geld denk ik dan onderhand.
Oost-Europese aardbeienprut
Sommige fabrikanten hebben er al iets op gevonden voor het geval ons eigen product te duur gevonden wordt. Je laat wat Oost-Europese aardbeienprut overkomen, vermengt het met wat Afrikaanse rietsuiker en plakt er dan de naam Brabants Genot op. Maakt niet uit, de consument weet het niet en als die het maar vreet is het goed.
Kraak noch smaak
Probleemloos Genieten is de nieuwe merkbelofte van de Nederlandse voedingstuinbouw, zoals onlangs gepresenteerd door GroentenFruit Bureau. Niks mis mee natuurlijk, dat willen we allemaal. Kom in de Kas maakt er meteen werk van door een samenwerking aan te gaan met meukkoning Honig. “De samenwerking is een goede match: de glastuinbouwers telen de verse groenten, Honig zorgt er vervolgens voor dat deze groenten van eigen bodem smaakvol op tafel komen te staan”, zo meldt het persbericht. Alsof groenten van zichzelf niet smaakvol genoeg zijn. Aan veel groenten zit inderdaad heel vaak kraak noch smaak. Daar is nog een wereld in te winnen.
Ideaal is de combinatie met Honig wel als je witlof wil eten, maar geen witlof wilt proeven. Of als je de kinderen spruitjes wil laten eten, zonder dat ze de typische spruitjessmaak leren kennen. Met Honig zie je de maaltijd probleemloos naar binnen schuiven en het is genieten als de pannen helemaal leeggegeten worden. Meuk of geen meuk, als ze het maar vreten.
De kracht van Honig is dat ze “ezelbestendige” producten verkopen. Bij de bereiding thuis kan er vrijwel niks fout gaan en het smaakt altijd hetzelfde. Zou de tuinbouw ook niet meer moeten investeren in eigen “ezelbestendige producten”?
Welke consument weet bijvoorbeeld nog hoe je zoiets simpels als gestoofde prei moet maken? Ga prei telen op watercultuur, waardoor je zandvrije prei kunt oogsten. Leg hem in het schap als “een pan gestoofde prei”, met een boodschappenlijstje erbij voor de overige benodigde ingrediënten. Heerlijk smullen zullen ze, dat is nog eens wat anders dan dat vreten.
bron: degroentenenfruit.nl
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@Pieternel, lekker simpele nasi! Uien en knoflook bakken met beetje trassi en sambal oelek in wat (arachide)olie.
Uit de pan halen, vlees of kip erin met 2 theelepels gemalen ketoembar en 1 theelepel djinten, uien er weer bij en lekker laten garen met misschien nog wat water tegen droogkoken. Daarna de rijst erdoor en ragfijn gesneden prei. En wat je er verder nog bij wilt kun je altijd later bijdoen.40 jaar geleden geleerd van een echte indische! Bevalt nog steeds heel goed.
Om 16:00 neem ik op het werk altijd een Espreschoc. Een concoctie van half espresso en half chocomel. Geeft een dikke kick! Deels caffeine en deels suiker. En ik kan er weer even tegen! ;-)
@Pieternel, E-nummers voor slapeloosheid... Vandaar dat ze het tijdstip van 16.00 uur hebben uitgekozen voor het Cup-a-Soup moment. Dan zit iedereen onderhand ingedut en dan is een shotje E-slapeloos wel een uitkomst.
@Robin, wie heeft er nou weer gezegd dat verse waterprei er niet mee door kan? Het zou me niet verbazen als die lekkerder is als gewone grondprei. De smaak kun je sturen door met de EC te spelen (Electrical Conductivity). Of simpel gezegd, met een hoger gehalte aan opgeloste mineralen (zouten) in de bodem, substraat of water. Praktisch gezien betekent het dat tomaten, aardbeien of prei die met een hogere EC zijn geteeld beter smaken.
Aangezien er door steeds strengere regelgeving steeds minder mineralen op de grond gestrooid mogen worden, zal de smaak van grondprei er daardoor niet beter op worden. Met waterprei kun je zoveel mineralen gebruiken als je wil, want het kan gerecirculeerd worden.
Goh, ik heb altijd geleerd dat je met extra vergine olijfolie niet kookt. Bovendien krijg ik het zure smaakje van de tomatenpuree weg door hem gewoon flink te laten bakken (in gewone olijfolie), zo tegen het karameliseren aan. Echtgenoot doet er een schepje suiker in, ik niet, want we eten al veel te veel toegevoegde suikers wat mij betreft.
Smaak ontwikkelen door meer dingen te proeven, te vergelijken en nieuwe dingen uit te proberen doet volgens mij iedereen hier. Als we tenminste niet in de keuken staan om fonds te trekken.