Hypoallergeen gemaakte noten
Dat kan resulteren in jeuk over het hele lichaam, maar ook in een anafylactische shock, dat levensbedreigend kan zijn. Een opgezette en dichtgeknepen keel en plotse bloeddrukdaling zijn de akeligste symptomen.
De moleculaire bioloog Christopher Mattison van de U.S. Department of Agriculture’s Agricultural Research Service heeft er wat op gevonden. Hij behandelde de noten met hitte en natriumsulfiet, een betrekkelijk onschuldig middel.
Dat leverde een manier om hypoallergene noten te produceren op, die uiteindelijk door de voedselautoriteit goedgekeurd zou kunnen worden.
De reacties uit de hoek van het allergieonderzoek zijn niet heel enthousiast. Wie een allergie voor noten heeft, zal deze altijd mijden. Ook deze behandelde noten, omdat zelfs de geringste hoeveelheid van het oorspronkelijke eiwit zich kan binden aan het IgE en een reactie teweeg brengen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Precies, als je een allergie voor bepaalde voedsel zal je ze altijd mijden. Behandelen heeft dan gewoon geen nut voor die groep mensen, ze kopen het toch niet. Wat nu als net die ene persoon ze wel koopt die supergevoelig is voor die bepaalde eiwitten waarbij die behandeling de plank totaal misslaat, kan die persoon alsnog overlijden. Dat risico wil je met dergelijke allergiën echt niet lopen.