Wie een allergie voor noten heeft, kan een heftige lichamelijke reactie krijgen na het eten van het kleinste stukje pinda of noot. Het immuunsysteem ziet bepaalde eiwitten uit de noten aan voor allergenen en laat er het antilichaam immunoglobuline E (IgE) op los.

Hypoallergeen gemaakte noten
Dat kan resulteren in jeuk over het hele lichaam, maar ook in een anafylactische shock, dat levensbedreigend kan zijn. Een opgezette en dichtgeknepen keel en plotse bloeddrukdaling zijn de akeligste symptomen.

De moleculaire bioloog Christopher Mattison van de U.S. Department of Agriculture’s Agricultural Research Service heeft er wat op gevonden. Hij behandelde de noten met hitte en natriumsulfiet, een betrekkelijk onschuldig middel.

Dat leverde een manier om hypoallergene noten te produceren op, die uiteindelijk door de voedselautoriteit goedgekeurd zou kunnen worden.

De reacties uit de hoek van het allergieonderzoek zijn niet heel enthousiast. Wie een allergie voor noten heeft, zal deze altijd mijden. Ook deze behandelde noten, omdat zelfs de geringste hoeveelheid van het oorspronkelijke eiwit zich kan binden aan het IgE en een reactie teweeg brengen.
Dit artikel afdrukken