Dat het virus de Verenigde Staten tot zo dichtbij is genaderd, baart zorgen. Het vastgestelde geval van AVP (op krap 1.000 kilometer van de VS) is het eerst bekende geval van het virus op het Amerikaanse continent in 40 jaar tijd. Hoewel het virus nog nooit in de VS is vastgesteld, geeft de onverwachte vondst van het virus in de Dominicaanse Republiek aan hoe groot het risico op verspreiding van de virusziekte is. "De nabijheid van het virus is uiteraard zorgwekkend", aldus Paul Sundberg, bestuurder van een organisatie in de VS die werkt aan een gezondere varkensstapel in het land.

Onbekend hoe virus land is binnengekomen
Het is op dit moment nog onbekend hoe het virus het land binnen heeft kunnen komen. De 2 gevallen werden geconstateerd op 2 verschillende bedrijven die niet dicht bij elkaar in de buurt liggen. Sundberg benadrukt dat het van groot belang is om te onderzoeken hoe het virus in het land haar entree heeft gemaakt. "Er is iets gebeurd in de Dominicaanse Republiek en wij moeten te weten komen wat, zodat we ervoor kunnen zorgen dat het hier niet gebeurt."

De vondst van het virus heeft vooralsnog weinig effect op de handel in varkensvlees, omdat de VS importen vanuit de Dominicaanse Republiek al verboden had vanwege de aanwezigheid van Klassieke varkenspest in het land. USDA heeft aangeboden om te helpen bij de bestrijding van de ziekte. De douane in de VS gaat de controles op vluchten vanuit de Dominicaanse Republiek opvoeren om er zeker van te zijn dat er geen verboden goederen vanuit het land binnengebracht worden.

Dit artikel maakt deel uit van de contentsamenwerking tussen Foodlog en Boerenbusiness.
Dit artikel afdrukken