De meest explosieve uitbraak doet zich op dit moment voor in Nigeria, schrijft The Guardian.

In de afgelopen 10 jaar zijn er in verschillende Afrikaanse landen zo'n 60 uitbraken gemeld. Ook in Nigeria waart de varkensziekte mogelijk al 2 jaar rond. Maar dit voorjaar is het aantal ziektegevallen 'geëxplodeerd', rapporteren varkensboeren. Zij schatten dat er "in de ergste uitbraak ooit" wellicht al een miljoen varkens geruimd zijn. De Nigeriaanse overheid houdt geen gegevens bij. De cijfers die bij de World Organisation for Animal Health (OIE) bekend zijn, liggen aanmerkelijk onder de door de Nigeriaanse boeren genoemde getallen.

De Nigeriaanse varkensstapel groeide de afgelopen jaren van 2 miljoen varkens in 1984 naar 7 miljoen in 2009 en verdubbelde sindsdien. Voor veel Nigerianen is een varken houden een mogelijkheid om aan de armoede te ontsnappen en zich met gezonde eiwitten te voeden.

De Afrikaanse varkenspest is een besmettelijk virusziekte die vrijwel altijd dodelijk is voor varkens en wilde zwijnen. Er bestaat geen medicijn of vaccin tegen het besmettelijke virus. Voor mensen is ASF niet gevaarlijk. De ziekte is onder controle te krijgen door vervoersverboden, vernietigen van dode varkens en strenge hygiënemaatregelen in boerderijen en slachterijen. Sinds september 2018 woedt een uitbraak in Azië (China), die tot gevolg heeft dat de mondiale varkensvleesproductie tussen 2018 en 2020 met een kleine 20 miljoen ton daalde. .

Volgens de Nigeriaanse varkensboeren belopen de verliezen in de varkenssector al zo'n €40 miljoen en staan er 20.000 banen op het spel. In vergelijking met het coronavirus, dat 17.000 Nigerianen besmette en waaraan 455 mensen overleden, is de varkenspest een grotere bedreiging.
Dit artikel afdrukken