Het blijft voor Swisse bij de aanbeveling om “voortaan niet meer op dergelijke wijze reclame te maken”, omdat de RCC geen sancties kan opleggen.
Journalist Teun van de Keuken, indiener van de klacht, en prof. Jaap Seidell reageren verheugd. Prof. em. Martijn Katan sluit zich bij hen aan.
HOERA!: Reclame Code Commissie: spotje vitaminemerk Swisse is onjuist en misleidend https://t.co/pMh3AMow6X via @volkskrant
— Teun van de Keuken (@Teunvandekeuken) February 1, 2018
Mooie overwinning van @Teunvandekeuken. Misleidende reclame van vitaminepillen zegt de RCC. Misleiding aan de kaak stellen loont. https://t.co/6q8n3xsfMW
— jacob seidell (@jaapseidell) February 1, 2018
In Donald Duck van deze week ontmaskeren Kwik, Kwek en Kwak een handelaar in voedingssupplementen. Nu de rest van Nederland nog. pic.twitter.com/AlEk7iEucv
— Martijn Katan (@martijnkatan) February 1, 2018
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#7 Dennis,
In de vitamine B complex pillen die ik tijdelijk voorgeschreven kreeg zit B6 in de vorm van pyridoxine en daar kreeg ik behoorlijk last van. Het was dat ik in een tv programma iets hoorde over B6 en de daaraan gekoppelde klachten, dus ik ben toen meteen met die pillen gestopt.
En vervolgens verdwenen mijn klachten.
Ik ben absoluut niet anti supplementen hoor, maar vind het behoorlijk vreemd dat je die zo gemakkelijk zowel in supermarkten als drogisterijen kunt kopen.
Dennis zou het zo kunnen worden dat de inhoudelijke kwaliteit van ons voedsel weer zo wordt dat de natuurlijke balans weer terug keert en de supplementen in de meeste gevallen overbodig worden? Functioneren onze organen en ons maag-darm stelsel niet optimaal binnen de natuurlijke balans aan de totale voedingstoffen?
Voor de rest van je betoog ga ik met je mee dus een duim.
Goed dat dit soort marketing eindelijk een klein beetje (want slechts een waarschuwing) wordt aangepakt!
Er zijn nogal wat misvattingen over vitamines. Ik heb me, durf ik wel te stellen, behoorlijk in onderzoek naar suppletie van vitamines en andere supplementen verdiept en er zijn best veel toepassingen waarin mensen er baat bij kunnen hebben. Dat betekent natuurlijk niet dat iedereen dan maar klakkeloos allerlei supplementen moet gaan slikken, en nou net dat proberen fabrikanten te bereiken. Dat is niet alleen schadelijk voor de portemonnee van de consument, het schaadt vooral ook de beeldvorming rondom supplementen en dat brengt het zinvol inzetten verder buiten bereik. Jammer, want in veel gevallen kan het zinvoller en veel onschadelijker zijn dan medicijnen.
Eén van de misvattingen die ik even aan wil stippen is die terugkerende waarschuwing voor vergiftiging. Voor de overgrote meerderheid van vitamines is dat volkomen onnodig. De EFSA en andere instituten hebben ook zgn. 'upper limits' vastgesteld en die liggen voor de meeste vitamines ver boven de doses die je in zelfs de meest hooggedoseerde supplementen tegenkomt en nog veel verder boven de adh. Een goed voorbeeld is vitamine B12. De adh daarvan is vrij laag (2.8mcg/dag), terwijl zinvolle therapeutische doses een stuk hoger liggen (1mg/dag). Het resultaat is dat er op de verpakking staat dat er een paar honderd keer de adh in zit. Een upper limit heeft EFSA echter niet eens vast kunnen stellen, omdat er simpelweg geen 'adverse effects' zijn gevonden in studies. De vraag is dus hoe informatief en correct de adh in dit geval is.
Het altijd aangehaalde voorbeeld voor vergiftiging is vitamine B6. Dat is ook deels terecht, want teveel kan zeker schadelijk zijn. Alleen daarbij wordt vergeten dat niet elk supplement B6 in dezelfde vorm bevat en niet elke vorm hetzelfde (schadelijke) effect heeft. Veel goedkopere supplementen bevatten B6 in de vorm van pyridoxine HCl, terwijl andere supplementen het als pyridoxaal-5-fosfaat bevatten. Laatstgenoemde is de vorm zoals het ook in het lichaam voor komt. Er is onderzoek dat er op lijkt te wijzen dat alleen eerstgenoemde vorm leidt tot neuropathische symptomen.
Een tweede vitamine die vaak wordt genoemd als een voorbeeld waarbij teveel schaadt is vitamine A. Alleen daarvan is een wettelijke bovengrens gesteld aan hoeveel er in supplementen mag zitten, dus als er een te hoge dosering in zit dan overtreedt de fabrikant simpelweg de wet. Teveel komt in de praktijk dus zelden voor. Roepen dat we moeten uitkijken met supplementen omdat teveel vitamine A giftig is, is dus een beetje gekunsteld argument in dit geval.
Zomaar allerlei supplementen slikken is onverstandig, maar altijd maar weer wijzen op de zogenaamde onwerkzaamheid is m.i. net zo onverstandig, want er zijn zat voorbeelden waarbij het een betere keuze is dan medicatie. Het zou de volksgezondheid helpen als iedereen wat beter geïnformeerd zou zijn.
Die ADH is idd een ondergrens en daar is niets misleidends of oneerlijk aan zoals de RCC(!) stelt. Gemiddeld genomen voorkom je daarmee gebreksziekten. Maar of dit ook leidt tot een optimale gezondheid voor iedereen is nog maar de vraag. Daarvoor zijn hogere doseringen nodig. Die zijn afhankelijk van de persoonlijke constitutie en leefomstandigheden waarin iemand verkeert. Omgeving, mate van inspanning, soort werk, blootstelling aan ongezonde stoffen, en noem verder maar op.
Dus moet de ADH wel degelijk overschreden worden om gezond te blijven of weer te worden. De hoeveelheid microvoedingsstoffen in onze gewassen is namelijk al 80 jaar dalende door te intensief bodemgebruik, kunstmest, erosie, genetische verandering, substraat/glasteelt. Het stijgend CO2 niveau van de laatste decennia versterkt dit effect nog eens. Onverantwoorde voedingsgewoontes laat ik hier nog buiten beschouwing.
Chronische vitaminen/mineralen tekorten – zoals bij velen voor komen – zorgen vooralsnog voor meer gezondheidsellende met als gevolg ook onnodige gezondheidskosten. Tekorten zijn prominenter en problematischer dan welke vermeende overschrijding der ADH ook. Bangmakerij van duo Seidell & Katan bewijst de volksgezondheid dan ook geen dienst.
Hoog tijd dat de NVWA optreedt tegen de vitaminepillenmaffia. En dan niet alleen tegen de producenten die pilletjes maken, maar ook tegen de 'dealers' (drogisterijen) die de vitaminepreparaten aan argeloze klanten verkopen. Onlangs vertelde iemand dat ze ´voor de zekerheid´ een dagelijks multi vitamine nam.
Zonder loep was het etiket niet te lezen. Nog net leesbaar het advies om dagelijks 1-2 tabletten te nemen. En, 'een systeem voor de 21e eeuw, geschikt voor vegetariër en , veganisten. Zonder zout, suiker, gist, gluten, kleurstof.' Maar lees en huiver welke idiote dagdoseringen fabrikant Solgar er in stopt. Per pilletje, in percentage van aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: vit E, 558%, B6 3571%; B1 4545%; B2, 3571%; B12, 2000%
Vanwege bepaalde klachten werd bij de huisarts bloedonderzoek gedaan. Daaruit bleek dat onder andere de gehalte vitamine B6 tot gevaarlijk hoog niveau was gestegen. Onmiddellijk stoppen en zelfs ook even specifieke voedingsmiddelen mijden.
(Als dergelijke hoeveelheden in veevoer worden verwerkt, zou allang zijn ingegrepen)