Volgens Van Andel is biologische landbouw in ieder geval niet beter of minder vervuilend dan gangbare. Deze week kreeg hij gelijk van de Reclame Code Commissie (RCC) waar hij een klacht tegen de promotiefilm van Bionext aanhangig had gemaakt. De RCC oordeelt, schrijft de Volkskrant, dat Bionext de bewering 'eten zonder verborgen kosten' onvoldoende onderbouwt en te absoluut formuleert. Omdat Bionext de claim op basis van het aangedragen onderzoek niet hard kan maken, zegt de RCC, is het filmpje in strijd met de Milieu Reclame Code.

Volgens Bionext begrijpt de RCC "duidelijk niet wat verborgen kosten zijn. Maar wij denken dat de consument slim genoeg is om te snappen dat wij bedoelden dat die in de intensieve landbouw hoger liggen." De Volkskrant legde die gedachte voor aan reclamestrateeg Bastiaan Weers van bureau N=5. Die zegt: "Bionext komt met een heel sterke claim. Die moet je dan wel kunnen staven met feiten. Zeker in een tijd waarin mensen zo onzeker zijn over hun voedsel." Bionext zelf erkent zich te baseren op onderzoek door de FAO waarin de nodige aannames zijn gedaan.

Bionext gaat niet in beroep tegen de beslissing van de RCC. "Dan herhaalt dezelfde discussie zich", zegt een woordvoerder van de organisatie in de Volkskrant. Hij voegt daaraan toe: "En ik verwacht niet dat de RCC het dan wel begrijpt." Op de website van Bionext verweert de organisatie zich tegen het oordeel van de RCC.

Het relletje is de zoveelste aflevering in een voortdurend terugkerend drama. Biologisch kan de wereld niet zo overvloedig voeden als gangbare landbouw. Wie dat in ogenschouw neemt, realiseert zich dat biologische landbouw mogelijk een aantal voordelen heeft, maar ook een flink aantal nadelen waar de moderne, reclamegevoelige mens zich wat minder bewust van is. Volkskrant-wetenschappelijk redacteur Maarten Keulemans besprak eind vorig jaar een onderzoek waarin dat heel duidelijk werd: het vergt een heel zuinig leven én meer landgebruik.

Als Bionext het gewraakt filmpje (zie hieronder) onaangepast laat, kan de RCC de organisatie als 'Non-compliant' op www.reclamecode.nl plaatsen. Daarop worden ‘dubieuze’ organisaties verzameld die de oordelen van de RCC niet serieus nemen.

Dit artikel afdrukken