Bij een enkele tongzoen van 10 seconden blijken wel 80 miljoen bacteriën uitgewisseld te kunnen worden. Dat stelden onderzoekers van TNO vast bij een kleinschalig onderzoek bij 21 kus-stelletjes, meldt BBC News Health.

Mondflora
In onze mond leven meer dan 700 verschillende bacteriesoorten. Van mensen die tongzoenen lijkt de mondflora veel meer op elkaar dan van willekeurige mensen. Dat geldt vooral voor het speeksel: hoe vaker je met elkaar zoent hoe meer de speekselbacteriën uitwisselen. Voor het op elkaar laten lijken van de permanente bacteriebevolking op de tong is de frequentie van zoenen veel minder van belang. Niet alle soorten bacteriën laten zich even gemakkelijk uitwisselen. Ook andere leefstijlfactoren blijken een rol te spelen, zoals de eetgewoonten en tandpasta van de stelletjes.

80 miljoen bacteriën gemiddeld
Voor het onderzoek namen de wetenschappers monsters van de tong en het speeksel van de proefpersonen vóór een exact getimede kus van 10 seconden. Daarna dronk één van de proefpersonen een speciaal samengesteld prebiotisch drankje. Daarin zat een gemakkelijk te identificeren bacteriemix. Dan was het tijd voor een tweede 10-secondenkus, met een nieuwe meting van speeksel en tong. De onderzoekers stelden vast dat gemiddeld zo'n 80 miljoen bacteriën de oversteek maakten. Daarbij was het opvallend dat de bacteriën in het speeksel snel reageerden, terwijl de bacteriepopulatie op de tong redelijk stabiel bleef.

Microbioom
Onderzoeksleider professor Remco Kort, stelt dan ook: "Tongzoenen is een prachtig voorbeeld van blootstelling aan een enorme hoeveelheid bacteriën in een korte tijd". De resultaten van het onderzoek kunnen zinvol zijn voor het ontwikkelen van toekomstige bacterie-therapieën om met behulp van ons microbioom onze gezondheid op peil te houden of zelfs te verbeteren.

Mensen zijn die enige diersoort die kust. Mogelijk doen we dat om onze via onze mondbacteriën elkaar te laten vinden in een gedeeld afweersysteem. Op het moment dat we kinderen krijgen zijn de afweersystemen van sexuele partners beter op op elkaar afgestemd en kunnen kinderen vanuit 1 effectiever afweersysteem worden beschermd.

Het onderzoek is verschenen in Microbiome.

Fotocredits: David Martyn Hunt
Dit artikel afdrukken