Mondflora
In onze mond leven meer dan 700 verschillende bacteriesoorten. Van mensen die tongzoenen lijkt de mondflora veel meer op elkaar dan van willekeurige mensen. Dat geldt vooral voor het speeksel: hoe vaker je met elkaar zoent hoe meer de speekselbacteriën uitwisselen. Voor het op elkaar laten lijken van de permanente bacteriebevolking op de tong is de frequentie van zoenen veel minder van belang. Niet alle soorten bacteriën laten zich even gemakkelijk uitwisselen. Ook andere leefstijlfactoren blijken een rol te spelen, zoals de eetgewoonten en tandpasta van de stelletjes.
80 miljoen bacteriën gemiddeld
Voor het onderzoek namen de wetenschappers monsters van de tong en het speeksel van de proefpersonen vóór een exact getimede kus van 10 seconden. Daarna dronk één van de proefpersonen een speciaal samengesteld prebiotisch drankje. Daarin zat een gemakkelijk te identificeren bacteriemix. Dan was het tijd voor een tweede 10-secondenkus, met een nieuwe meting van speeksel en tong. De onderzoekers stelden vast dat gemiddeld zo'n 80 miljoen bacteriën de oversteek maakten. Daarbij was het opvallend dat de bacteriën in het speeksel snel reageerden, terwijl de bacteriepopulatie op de tong redelijk stabiel bleef.
Microbioom
Onderzoeksleider professor Remco Kort, stelt dan ook: "Tongzoenen is een prachtig voorbeeld van blootstelling aan een enorme hoeveelheid bacteriën in een korte tijd". De resultaten van het onderzoek kunnen zinvol zijn voor het ontwikkelen van toekomstige bacterie-therapieën om met behulp van ons microbioom onze gezondheid op peil te houden of zelfs te verbeteren.
Mensen zijn die enige diersoort die kust. Mogelijk doen we dat om onze via onze mondbacteriën elkaar te laten vinden in een gedeeld afweersysteem. Op het moment dat we kinderen krijgen zijn de afweersystemen van sexuele partners beter op op elkaar afgestemd en kunnen kinderen vanuit 1 effectiever afweersysteem worden beschermd.
Het onderzoek is verschenen in Microbiome.
Fotocredits: David Martyn Hunt
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Rijkelt, ik vind het prachtig en vooral heel menselijk onderzoek. Dichterbij kun je het niet zoeken. Daardoor is het tastbaar en betekenisvol. Meer daarvan wat mij betreft!!
Astrid, het is je goed recht om onderzoek onzinnig te vinden. Maar wel altijd goed nadenken waarom het onderzoek werd gedaan. Het is nuttig om te weten hoeveel micro-organismen ergens zitten en hoeveel er overgedragen kunnen worden. Die cijfers kunnen gebruikt worden voor risico-analyse. Veel gegevens zijn alleen kwalitatief beschikbaar en niet kwantitatief. Maar het is verkeerd als vooral journalisten cijfers aangrijpen om 'paniek' te maken. En veel leuk ondrzoek, zonder strikt wetenschappelijk te zijn, kan gedaan worden om studenten vaardigheden aan te leren. En natuurlijk zijn er onderzoekers (o.a. prof. Gerba uit de VS) die veel gelegenheden aangrijpt om aangehaald te worden door (naieve) journalisten.
Rijkelt, het kan best leuk zijn dit soort onderzoeken, maar ik vind ze onzinnig. Misschien zijn er inmiddels veel te veel mensen die geen idee hebben waar bacteriën vandaan komen, maar de generatie van mijn ouders wisten dit allang, dat er veel bacteriën op en in ons lichaam zit en dat je door iemand alleen al een hand te geven ziek kan worden.
Het enige nut wat ik van dit soort onderzoeken is dat te veel mensen hierdoor bang worden wat totaal niet nodig is, vandaar mijn sarcastische opmerking, niet op jou, maar op het onderzoek.
Astrid, Ik zeg niet dat iets niet mag. het eerste bericht meldt dat er veel bacterieën worden overgedragen. Maar dat is geen punt ... dat gebeurt bij elke menselijke activiteit. Vraag is of je er ziek van kan worden, vandaar mijn aanvullende reactie.
I
En nu? Mag ern u ook niet meer gezoend worden ofzo?
Dieren zoenen niet, maar ze likken elkaar wel schoon, vervolgens likt het dier zelf op de plek waar een ander net gelikt heeft, dat is in principe hetzelfde, ze, vooral katten en honden, likken zelfs elkaars bek.