VETTE KOP, heh. Geen prentje nodig, toch?

Bijna 40 % van de voedingsmiddelen die Test-Aankoop in 2007 analyseerde, was van slechte of middelmatige kwaliteit. Het is niet de eerste keer dat Test-Aankoop dit tot pijnpunt verheft. "De wetgeving moet strenger", meent Test-Aankoop.

Bekijk het filmpje dat De Morgen maakte.

De klachten van Test-Aankoop zijn o.a. :

- 40 % van de stalen witte asperges bleek niet vers. Zelfs in volle seizoen rezen er versheidsproblemen.
- De ideale bewaartemperatuur van banketbakkersroom is 7° C, maar in meer dan de helft van de verkooppunten werd die temperatuur overschreden.
- Vele verpakkingen gekookte ham vermelden een uiterste houdbaarheidsdatum die veel te ruim geschat is. Op die datum heeft het product al veel aan versheid ingeboet.
- De meeste mensen vermoeden wel dat fastfoodrestaurants zelden echt gezonde maaltijden aanbieden. Maar slechts in enkele van die gelegenheden is daar ook daadwerkelijk informatie beschikbaar over.
- Er gaapt soms een kloof tussen wat eetwaren beweren te bevatten en de werkelijke gehaltes. Dat bleek in 2007 met name uit een analyse van 60 producten verrijkt met omega-3-vetzuren. Bij producten zoals fijne vleeswaren is een dergelijke verrijking overigens niet interessant.

De Boerenbond kan er in ieder geval niet mee lachen... "De uitspraken dat 40 procent van het voedsel van slechte of middelmatige kwaliteit is, zijn onaanvaardbaar", zegt de Boerenbond. De organisatie dringt aan dat Test-Aankoop "deze foute berichtgeving rechtzet en stopt met zinloze bangmakerij".

De normen waaraan ons voedsel moet voldoen zijn wetenschappelijk ondersteund. Onze voedingsproducten voldoen aan hele strenge normen. De kwaliteit van onze producten is, vergeleken met producten uit andere werelddelen, uitstekend", luidt het nog.

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van het Voedsel reageerder gisteren ook al tegen de uitlatingen van Test-Aankoop. Volgens het FAVV voldoet 92 procent van alle fruit en groenten aan de strengste normen.

Hebben we ook in Vlaanderen dringend nood aan een MacDonalds-academie?
Dit artikel afdrukken