Kort 25 feb in de Media

Welkom!

Fijn dat je een artikel op Foodlog komt lezen. We schreven het helemaal gratis en voor niets voor je. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word betalend lid. Dat kost je maar €7,- per maand. Dan lees je alle content van Foodlog onbeperkt en advertentievrij en krijg je ook nog eens voorrang bij Foodlog-events.

Word lid!
  • Deel dit artikel:
Het nieuws van de dag, uit de (inter)nationale media. Zie jij nieuws wat hier nog niet staat? Zet het erbij!
De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. We presenteren daaruit maximaal 12 artikelen in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag.

Ook jij kunt als lezer zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe? Dat lees je hier, of ga direct naar het Kort-formulier!

Reageren kan per Kort bericht. Gebruik daarvoor de reageerknop onder ieder berichtje of de dropdown boven het reageervak.

Fotocredits: 'Toilet paper', Martin Sotirov

In het restaurant-café dat behoort bij de boerderij van boerenvoorman Hans Huijbers (ZLTO) trof voorzitter Albert-Jan Maat van LTO Nederland zijn Franse tegenhanger Xavier Beulin van de FNSEA.

In Huijbers' boerderij in Wintelre werd volgens Nieuwe Oogst een brede range van onderwerpen besproken. Gesproken werd over stikstof- en mestbeleid dat vanuit doelwetgeving zou worden vormgegeven in plaats van het nu geldende innovatie-dodende maatregelenbeleid. Het Europese nitraatbeleid, met weliswaar verschillen tussen de EU-lidstaten, ervaren boeren als oneerlijk en onevenwichtig. LTO en FNSEA willen dat de 'goede landbouwpraktijk' mogelijk blijft en de EU-nitraatrichtlijn van daaruit wordt aangepast.

Ook stonden de delegaties stil bij de grimmige situatie in de Franse varkenshouderij. Afgesproken is dat vertegenwoordigers van de varkenshouderij uit beide landen het gesprek aangaan over een betere afstemming van vraag en aanbod in Europa van varkensvlees.

FNSEA-voorzitter Xavier Beulin is het met LTO Nederland eens dat Europa een gelijk speelveld voor agrarische ondernemers moet nastreven. Nederlandse boeren beweren bijvoorbeeld dat ze aan te zware eisen voor dierenwelzijn en milieu moeten voldoen. Franse boeren vinden dat Duitse varkensboeren onder veel gunstiger fiscale voorwaarden kunnen werken dan zij.

'De verschillen in economisch en sociaal opzicht tussen boeren in ons land en in Frankrijk zijn aanzienlijk. Maar tegelijkertijd is er veel meer dat ons bindt', zei LTO-voorzitter Maat na afloop van het overleg.

Doorgaans zijn het de boerenvakbonden die elkaar in Europa goed kunnen vinden. Dit overleg laat zien dat ook de institutionele koepels elkaar op zoeken onder druk van de boerencrisis in met name West-Europa.

Britse artsen waarschuwen voor deze nieuwe trend onder kersverse ouders. Bij 'vaginal seeding' of 'microbirthing' komen baby's die met een keizerssnede ter wereld zijn gekomen, via een uitstrijkje uit de vagina alsnog in aanraking met bacteriën uit het geboortekanaal van de moeder. Op die manier zou de darmflora van de baby's op gang komen en zouden ze meer weerstand opbouwen. Dit moet ook allergieën en overgewicht in het latere leven van de kinderen tegengaan.

De kersverse ouders willen zelf of dat een arts een uitstrijkje op de mond en ogen van de baby aanbrengt. Artsen krijgen steeds vaker te maken met dit soort verzoeken en weten niet goed hoe ze hiermee om moeten gaan. I

n de nieuwste editie van het wetenschapsblad British Medical Journal (BMJ) waarschuwen Britse artsen voor de trend, schrijft Trouw Er is nog weinig bewijs dat de behandeling daadwerkelijk werkt. Daarnaast het risico's voor de pasgeborene meebrengen omdat de moeders ziektes kunnen hebben zonder dat ze het merken. Denk aan streptokokken, herpes, chlamydia en gonorroe. Die ziektes kan het kindje via 'microbirthing' ook krijgen. Door de stijgende populariteit verwachten van 'vaginal seeding' verwachten de artsen steeds meer problemen.

De auteurs in het BMJ adviseren artsen om niet aan zo'n verzoek mee te werken. Antibiotica zoveel mogelijk mijden en borstvoeding geven zou veel beter voor de ontwikkeling van de baby zijn.

Coca-Cola mag de vorm van zijn nieuwe flesjes niet als merk registreren. Dat oordeelde het Europees Hof van Justitie, meldt De Tijd. Volgens de rechters hebben de flesjes "geen enkel onderscheidend karakter" in vergelijking met andere frisdrankflesjes op de markt.

Het Amerikaanse bedrijf wilde de nieuwe vorm van zijn frisdrankflesjes, zonder de klassieke verticale groeven, als merk beschermen in de EU. In 2014 diende Coca-Cola daarvoor een aanvraag in bij het Bureau voor de Harmonisatie van de Interne Markt van de EU (OHIM). Het moderne flesje zou een natuurlijke opvolger van het iconische colaflesje zijn, aldus Coca-Cola. OHIM was het daar niet mee eens. Hierop stapte de frisdrankenfabrikant naar het Europees Hof van Justitie. Dat oordeelt echter in lijn met het besluit van het OHIM. De rechters voegden eraan toe dat Coca-Cola niet kon aantonen dat de vorm van het flesje door het gebruik ervan een onderscheidend karakter had verworven.

Coca-Cola kan binnen twee maanden nog in beroep gaan tegen de beslissing van het Hof.

Fast foodketen McDonald's helpt de Britse en Ierse rundveesector zijn CO2-uitstoot te verminderen en daarmee bij te dragen aan de Britse CO2-reductiedoelstellingen van 11% per 2020.

Op de National Farmers' Union conferentie 2016 in Birmingham presenteerde McDonald's 'een van de grootste onafhankelijke onderzoeken ooit' naar praktische maatregelen om de CO2-uitstoot te reduceren. In het 'Beef carbon report' is de uitstoot van meer dan 1.300 Britse en Ierse rundveehouderijen in kaart gebracht. De boeren wisten hun uitstoot tussen 2008 en 2014 gemiddeld met 23% te verminderen en bespaarden daarmee jaarlijks circa £23.000 (€29.000). McDonald's McDonald's UK, de grootste afnemer van de Britse en Ierse rundvleessector, liet het onderzoek uitvoeren door consultant Alltech E-CO2 als onderdeel van zijn Farm Forward programma.

Volgens Connor McVeigh van McDonald's UK kan het onderzoek rundveehouders wereldwijd helpen hun CO2-uitstoot te verminderen en zo een bijdrage te leveren aan de doelstellingen van de COP21 klimaatconferentie in Parijs.

Uit de studie komen de volgende 6 praktische maatregelen: meten en monitoren, benchmarken, focus op toename van het levend gewicht, protocollen voor dierenwelzijn, gebruik maximaal zelf verbouwd veevoer en kortere tijdsintervallen tussen kalveren.

Garnalenschillen en grapefruitpitten vormen de ingrediënten voor een nieuwe, milieuvriendelijke verpakkingsfolie. De folie beschermt tegen bacteriën en virussen en verbetert de voedselveiligheid en kwaliteit.

Wetenschappers van de National University of Singapore (NUS) ontwikkelden de milieuvriendelijke folie op basis van chitosan, een polymeer uit de schaal van schaaldieren zoals garnalen. Chitosan heeft geen schadelijke effecten bij contact met biologische materialen, is niet-toxisch, wordt snel afgebroken en kan gemakkelijk tot een film verwerkt worden. Grapefruitpittenextract is een antioxidant met antiseptische, bacteriedodende en schimmelwerende eigenschappen.

In de nieuwe verpakkingsfolie verpakte levensmiddelen, zoals brood, blijven wel twee keer zo lang in goed als in gewoon verpakkingsfolie. Dat is mede toe te schrijven aan het feit dat het nieuwe folie ook ultraviolet licht filtert.

"Er is steeds meer aandacht voor de ontwikkeling van nieuwe voedselverpakkingsmaterialen met antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen, met het oog op extra voedselveiligheid, betere houdbaarheid en minder gebruik van chemische conserveringsmiddelen. Ook willen consumenten verpakkingen die van natuurlijke en milieuvriendelijke materialen gemaakt zijn, goed afbreekbaar en ook nog eten langer goed houden", zegt onderzoeksleider Thian Eng San, die 3 jaar besteedde aan het ontwikkelen van de folie. Een langere bewaartermijn betekent ook minder voedselverspilling. "Dat is gunstig voor zowel de economie als het milieu", vult mede-onderzoeker Tan Yi Min aan.

Vleesverwerker Hilckmann en slachthuis Nijmegen sluiten vanaf volgende week hun deuren. Het bedrijf slacht voornamelijk varkens (25.000 per week) en daarnaast wat runderen (1.200 per week)

Het bedrijf krijgt geen vergunning om varkensvlees te leveren voor de Chinese markt. Tot voor kort kon het varkensvlees naar China exporteren via Hongkong. Nu die route vervalt en Hilckmann geen directe toegang tot de Chinese markt krijgt, valt het doek. In de overvolle Europese markt kan het zijn productie niet kwijt. Daardoor zal het bedrijf failleren. De directie kiest voor de koninklijke weg en besluit zelf tot sluiting over te gaan "omdat er nu nog geld is voor een sociaal plan." Door de sluiting komen ruim 250 mensen op straat, waarvan 107 vaste werknemers.

De Chinese markt is voor Europese slachters van belang om incourante delen van het varken te verwaarden. Slachters die de toegang missen, hebben een onoverbrugbaar concurrentienadeel. Waarom de vergunning niet afkomt, kan Hilckmann niet zeggen.

Op Omroep Gelderland wordt de vraag gesteld waar de gelden van provinciale investeringen in de slachterij nu blijven. De provincie investeerde €4,5 miljoen in de geplande bedrijfsverplaatsing van Hilckmann. Hilckmann verkocht de grond van de oude locatie voor €25 miljoen aan de gemeente Nijmegen. Nijmegen heeft daar woningbouw gepland.

Jumbo opende woensdag in Dedemsvaart de 'duurzaamste en energiezuinigste' vestiging in Nederland. Volgens Jumbo zijn alle beschikbare middelen die bijdragen aan duurzaamheid en energiebesparing in deze winkel ingezet, meldt de Levensmiddelenkrant.

De winkel wordt energieneutraal verwarmd door de vrijgekomen warmte van de koel- en vriesmeubelen op te slaan. De winkel wekt zelf zonne-energie op, heeft led-verlichting, afgedekte koelmeubelen en een energiezuinig ventilatiesysteem. Dankzij een natuurlijk koudemiddel in de koel/vriesinstallatie is er nauwelijks uitstoot van schadelijke broeikasgassen. Jumbo loopt hiermee vooruit op toekomstige wetgeving.

Efficiënt energie- en materiaalgebruik is een van de thema’s van Jumbo's maatschappelijk verantwoord ondernemen-beleid. Marco Joosten, initiatiefnemer en nieuwe ondernemer van Jumbo Joosten Dedemsvaart: “We vinden het belangrijk om vanuit een maatschappelijke visie te ondernemen en zo een bijdrage te leveren aan de wereld om ons heen. Tegenwoordig gebruiken we met zijn allen veel fossiele brandstoffen als energiebron. We willen het nu dichter bij onszelf zoeken door energie te hergebruiken en zelf duurzame energie op te wekken.”

Sinds vorig jaar zomer kijkt Groot-Brittannië al uit naar de nieuwe kinderobesitasstrategie van de Britse regering. Het zou volgens ambtenaren 's werelds meest ambitieuze aanpak worden van het obesitasvraagstuk.

Er is echter een probleem. De strategie zou er voor kerstmis zijn, toen vroeg in het nieuwe jaar, toen in februari. Inmiddels lijkt het misschien Pasen te worden.

De Britse premier Cameron kan de tijd niet vinden om de laatste hand te leggen aan de strategie die hij tot zijn persoonlijke aandachtsgebieden rekent en die tijdens een eventuele tweede ambtstermijn centraal zou moeten staan. De situatie rondom 'Brexit' eist op dit moment alle aandacht op, waardoor het obesitasbeleid nog even blijft liggen.

Dat neemt niet weg dat de contouren van het beleid zich al aftekenen, schrijft de BBC. Was Cameron eerst nog tegen een sugar tax, onder invloed van Jamie Oliver en de zijnen lijkt het onderwerp inmiddels bespreekbaar geworden.

Voorts lijkt Cameron op te schuiven richting regulering, in plaats van vrijwillige actie door de industrie om minder suiker in producten te verwerken. Ook zullen er naar verwachting maatregelen genomen worden tegen al te prominente promotie en marketing van suikerrijke producten. Met die maatregelen is overigens het British Retail Consortium het eens, omdat deze koepelorganisatie verwacht dat een vrijwillige gedragscode niet door alle winkels zal worden overgenomen.

Jumbo staat op de 10e plaats van de top-50 van snelst groeiende retailers wereldwijd. De lijst staat in het rapport Global Powers of Retailing 2016 van Deloitte.

Over de jaren 2009-2014 groeide de omzet van Jumbo met gemiddeld 30% per jaar. Het bedrijf realiseerde die groei aanvankelijke door autonome groei en later door gedurfde overnames (SuperdeBoer en C1000). De top-10 van snelst groeiende retailers wordt aangevoerd door de Chinese webshopbedrijven Vipshop Holdings en JD.com. Jumbo is de enige Nederlandse retailer in deze lijst.

Deloitte publiceerde ook de top-250 van de grootste retailers ter wereld. Bovenaan deze lijst staan achtereenvolgens Walmart, Costco en Kroger, alledrie Amerikaanse retailers. Ahold, al jaren het hoogst genoteerde Nederlandse bedrijf, staat op de 24e plaats. Delhaize, de Belgische super waarmee Ahold gaat fuseren, staat op plek 34. Jumbo komt ook op deze lijst voor, op plaats 137.

Het Deense restaurant Noma mag dan al jaren bovenaan de lijst van 'het beste restaurant ter wereld' prijken, het komt niet verder dan 2 Michelinsterren. Concurrent Geranium in Kopenhagen sleept als eerste Scandinavische restaurant 3 sterren in de wacht.

Dat bleek bij de presentatie van de Michelin Nordic Guide 2016. Ook het Noorse restaurant Maaemo heeft voortaan 3 sterren.

Rasmus Kofoed, de chef van Geranium, won in 2011 de internationale kookwedstrijd Bocuse d'Or en verdiende in nog geen 10 jaar zijn 3 sterren. Gastronomen in Denemarken zijn niet verrast. Kofoeds creaties "bespelen alle zintuigen" en bovendien slaagt hij er in een constante kwaliteit te bieden.
"Noma maakt van voedsel een spel, en de gerechten navigeren een beetje te veel van west naar oost om kans te maken op drie sterren. Ze serveren amusant voedsel, maar voor Michelin wordt er wat te veel gegrapt en gegrold", oordeelt Jesper Uhrup Jensen van het magazine Gastro.

Bij Maaemo in Oslo staat overigens ook een Deense kok aan het roer, schrijft De Morgen. "Esben Holmboe Bang serveert er aan slechts enkele tafels een menu van 20 gangen, waarbij hij zich laat inspireren door de Noorse natuur."

Ook de voedingsindustrie stemt in met de Roadmap for Action on Food Product Improvement, die deze week door bewindslieden en zorgautoriteiten werd onderschreven tijdens de tweedaagse conferentie onder voorzitterschap van minister Edith Schippers.

De Roadmap is in lijn met het Nederlandse initiatief van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling dat vorige week de resultaten van vrijwillige mindering liet zien. Dat laat dit filmpje zien:In de Roadmap staat onder andere dat er per 31 december 2020 minder zout, verzadigde vetten en toegevoegde suikers in de Europese voedingsmiddelen moeten zitten. Dat gaat de industrie doen door op vrijwillige basis producten aan te passen ('reformulation') zodat ze minder vet, zout en suiker bevatten. Er komen werkgroepen voor publiek-private samenwerkingen en kennisdeling over logo's, kindermarketing en de maximale hoeveelheden nutriënten in levensmiddelen. Ook komt er een onafhankelijke wetenschappelijke check om de voortgang te bewaken.

Volgens de Europese Commissaris voor gezondheid en voedselveiligheid Vytenis Andriukaitis is 'reformulation' alleen niet voldoende om Europa's obesitasprobleem aan te pakken. Hij voorziet nog dat meer maatregelen, zoals belastingen en bewustwordingscampagnes, nodig zullen zijn om ervoor te zorgen dat ongezond voedsel minder gemakkelijk verkrijgbaar is.

Ook wil Andriukaitis het idee van 'nutriëntenprofielen' nader onderzoeken. Consumentenorganisaties foodwatch en BEUC hebben die profielen voorgesteld om te voorkomen dat producten die vol suiker en zout zitten door het toevoegen van bijvoorbeeld wat vitamines toch gezond(er) mogen heten. "Zulke claims zijn op zijn minst misleidend. En ik begin te geloven dat als een product de consument moet vertellen hoe gezond het is, dat product wellicht helemaal niet gezond is", zei Andriukaitis.

"Ik maak me grote zorgen over de gevolgen van de Chinese invloed op de biotechnologie en innovatie. Het Chinese systeem is vaak niet gebaseerd op wetenschap maar op politiek."

Die woorden spreekt de Amerikaanse minister van Landbouw Tom Vilsack in de Britse Financial Times over de overname van Syngenta door ChemChina.

De Amerikanen verdenken de Chinezen ervan hun eigen opkomende biotechmarkt te willen beschermen en af te sluiten voor buitenlandse aanbieders, schrijft het FD in een analyse.

Buitenlandse producenten van GMO-gewassen krijgen moeilijk toegang tot China. Goedkeuring van de Chinese autoriteiten laat jarenlang op zich laten wachten, zeiden Amerikaanse biotechbedrijven tegen Bloomberg. Nu Syngenta Chinees is, verwachten de Amerikanen dat het land buitenlandse aanbieders nog verder buiten de deur zal willen houden.

Vilsack zinspeelt op het blokkeren van de voorgenomen overname van Syngenta omdat de overname een gevaar zou zijn voor de voedselveiligheid. Het FD schrijft dat ook dergelijke gevoelige overnames in de geschiedenis nog nooit zijn geblokkeerd door het Amerikaanse Comité voor buitenlandse investeringen dat de case zal onderzoeken. Syngenta zal vrijwillig aan het onderzoek deelnemen.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juli krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Wouter de Heij

R&D en Innovatie in Voedseltechnologie

Likes vandaag

René de jong

Melkveehouderij & Makelaardij

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

Sjoerd Mensonides

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Frans Aarts

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Frank Eric van der Meer

tuinman met biodiversiteit

Likes vandaag