Ook de voedingsindustrie stemt in met de Roadmap for Action on Food Product Improvement, die deze week door bewindslieden en zorgautoriteiten werd onderschreven tijdens de tweedaagse conferentie onder voorzitterschap van minister Edith Schippers.

De Roadmap is in lijn met het Nederlandse initiatief van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling dat vorige week de resultaten van vrijwillige mindering liet zien. Dat laat dit filmpje zien:



In de Roadmap staat onder andere dat er per 31 december 2020 minder zout, verzadigde vetten en toegevoegde suikers in de Europese voedingsmiddelen moeten zitten. Dat gaat de industrie doen door op vrijwillige basis producten aan te passen ('reformulation') zodat ze minder vet, zout en suiker bevatten. Er komen werkgroepen voor publiek-private samenwerkingen en kennisdeling over logo's, kindermarketing en de maximale hoeveelheden nutriënten in levensmiddelen. Ook komt er een onafhankelijke wetenschappelijke check om de voortgang te bewaken.

Volgens de Europese Commissaris voor gezondheid en voedselveiligheid Vytenis Andriukaitis is 'reformulation' alleen niet voldoende om Europa's obesitasprobleem aan te pakken. Hij voorziet nog dat meer maatregelen, zoals belastingen en bewustwordingscampagnes, nodig zullen zijn om ervoor te zorgen dat ongezond voedsel minder gemakkelijk verkrijgbaar is.

Ook wil Andriukaitis het idee van 'nutriëntenprofielen' nader onderzoeken. Consumentenorganisaties foodwatch en BEUC hebben die profielen voorgesteld om te voorkomen dat producten die vol suiker en zout zitten door het toevoegen van bijvoorbeeld wat vitamines toch gezond(er) mogen heten. "Zulke claims zijn op zijn minst misleidend. En ik begin te geloven dat als een product de consument moet vertellen hoe gezond het is, dat product wellicht helemaal niet gezond is", zei Andriukaitis.

FoodNavigator - Food industry backs roadmap for EU-wide reformulation
Reageer
  • Deel
Druk af