Garnalenschillen en grapefruitpitten vormen de ingrediënten voor een nieuwe, milieuvriendelijke verpakkingsfolie. De folie beschermt tegen bacteriën en virussen en verbetert de voedselveiligheid en kwaliteit.

Wetenschappers van de National University of Singapore (NUS) ontwikkelden de milieuvriendelijke folie op basis van chitosan, een polymeer uit de schaal van schaaldieren zoals garnalen. Chitosan heeft geen schadelijke effecten bij contact met biologische materialen, is niet-toxisch, wordt snel afgebroken en kan gemakkelijk tot een film verwerkt worden. Grapefruitpittenextract is een antioxidant met antiseptische, bacteriedodende en schimmelwerende eigenschappen.

In de nieuwe verpakkingsfolie verpakte levensmiddelen, zoals brood, blijven wel twee keer zo lang in goed als in gewoon verpakkingsfolie. Dat is mede toe te schrijven aan het feit dat het nieuwe folie ook ultraviolet licht filtert.

"Er is steeds meer aandacht voor de ontwikkeling van nieuwe voedselverpakkingsmaterialen met antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen, met het oog op extra voedselveiligheid, betere houdbaarheid en minder gebruik van chemische conserveringsmiddelen. Ook willen consumenten verpakkingen die van natuurlijke en milieuvriendelijke materialen gemaakt zijn, goed afbreekbaar en ook nog eten langer goed houden", zegt onderzoeksleider Thian Eng San, die 3 jaar besteedde aan het ontwikkelen van de folie. Een langere bewaartermijn betekent ook minder voedselverspilling. "Dat is gunstig voor zowel de economie als het milieu", vult mede-onderzoeker Tan Yi Min aan.
ScienceDaily
Reageer
  • Deel
Druk af