Waarom kinderen soms weigeren iets te eten zonder het ooit geproefd hebben, stelt nog altijd ouders én wetenschappers voor een raadsel. Mogelijk komt daar de komende vijf jaar verandering in. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) kende een Vici-beurs van €1,5 miljoen toe aan Chantal Nederkoorn, hoogleraar aan de Faculty of Psychology and Neuroscience van de Universiteit Maastricht.

“Ik ga een grote groep jonge kinderen volgen en testen hoe verschillende cognitieve processen zich ontwikkelen en de acceptatie van groenten en fruit beïnvloeden”, legt Nederkoorn uit. Het is voor het eerst dat naar de rol van cognitieve processen, zoals perceptie, verwachting en de angst dat iets niet lekker is, gekeken wordt in relatie tot het eten van groente. Daarnaast gaat ze onderzoeken of de cognitieve processen van kinderen zo zijn te beïnvloeden dat kinderen leren groenten lekker te vinden.

Manieren om kinderen meer groente en fruit te laten eten, komen regelmatig langs op Foodlog. We noemen een paar trucs: maak er een wedstrijdje van, betrek kinderen bij het koken, leer ze waar het voedsel vandaan komt, link groenten aan een superheld, tot pure omkoperij met een heuse geldbeloning.

De Vici-beurzen maken onderdeel uit van het NWO-Talentprogramma en zijn de grootste individuele beurzen in Nederland. De kans om een dergelijke beurs te krijgen is ongeveer 1 op 9. Voor 2020 werden 287 onderzoeksvoorstellen ingediend en 33 beurzen toegekend.
MUMC - Twee Vici-beurzen voor Maastrichtse onderzoekers
  • Deel
Druk af