Waarom kinderen soms weigeren iets te eten zonder het ooit geproefd hebben, stelt nog altijd ouders én wetenschappers voor een raadsel. Mogelijk komt daar de komende vijf jaar verandering in. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) kende een Vici-beurs van €1,5 miljoen toe aan Chantal Nederkoorn, hoogleraar aan de Faculty of Psychology and Neuroscience van de Universiteit Maastricht.
“Ik ga een grote groep jonge kinderen volgen en testen hoe verschillende cognitieve processen zich ontwikkelen en de acceptatie van groenten en fruit beïnvloeden”, legt Nederkoorn uit. Het is voor het eerst dat naar de rol van cognitieve processen, zoals perceptie, verwachting en de angst dat iets niet lekker is, gekeken wordt in relatie tot het eten van groente. Daarnaast gaat ze onderzoeken of de cognitieve processen van kinderen zo zijn te beïnvloeden dat kinderen leren groenten lekker te vinden.
Manieren om kinderen meer groente en fruit te laten eten, komen regelmatig langs op Foodlog. We noemen een paar trucs: maak er een wedstrijdje van, betrek kinderen bij het koken, leer ze waar het voedsel vandaan komt, link groenten aan een superheld, tot pure omkoperij met een heuse geldbeloning.
De Vici-beurzen maken onderdeel uit van het NWO-Talentprogramma en zijn de grootste individuele beurzen in Nederland. De kans om een dergelijke beurs te krijgen is ongeveer 1 op 9. Voor 2020 werden 287 onderzoeksvoorstellen ingediend en 33 beurzen toegekend.
MUMC - Twee Vici-beurzen voor Maastrichtse onderzoekers
“Ik ga een grote groep jonge kinderen volgen en testen hoe verschillende cognitieve processen zich ontwikkelen en de acceptatie van groenten en fruit beïnvloeden”, legt Nederkoorn uit. Het is voor het eerst dat naar de rol van cognitieve processen, zoals perceptie, verwachting en de angst dat iets niet lekker is, gekeken wordt in relatie tot het eten van groente. Daarnaast gaat ze onderzoeken of de cognitieve processen van kinderen zo zijn te beïnvloeden dat kinderen leren groenten lekker te vinden.
Manieren om kinderen meer groente en fruit te laten eten, komen regelmatig langs op Foodlog. We noemen een paar trucs: maak er een wedstrijdje van, betrek kinderen bij het koken, leer ze waar het voedsel vandaan komt, link groenten aan een superheld, tot pure omkoperij met een heuse geldbeloning.
De Vici-beurzen maken onderdeel uit van het NWO-Talentprogramma en zijn de grootste individuele beurzen in Nederland. De kans om een dergelijke beurs te krijgen is ongeveer 1 op 9. Voor 2020 werden 287 onderzoeksvoorstellen ingediend en 33 beurzen toegekend.
Tja, kinderen zijn soms net mensen...
Als je ze groeten leert eten vinden ze die lekker. En in fasen lusten ze iets niet.
Een echt mooie Venkel (zoals in dit seizoen bij Odin te vergrijgen) is ook gewoon lekkerder dan pasta uit een zak of een goedkope hamburger...
Dat zou best kunnen, Tedje (#5). En voor de ouders is de groente op hun bord misschien ook niet het hoogtepunt van de maaltijd.
Dus wellicht helpt het om de groente heel lekker te maken (hoeft niet met appelmoes), b.v. door roosteren met olie en kruiden in de oven of pureren tot een soort hummus of rauw aan satéstokjes geregen en serveren met een lekkere dipsaus.
Nog een tip (reversed psychology): verbied je kind de groente: "Nee, dat is alleen voor grote mensen", en dan zelf verlekkerd gaan zitten smullen en pas na enig aandringen je kind er wat van geven. Geen idee of het werkt, maar het proberen waard, denk ik.
Kan het zijn dat groenten gewoon niet lekker zijn (die groene kleur alleen al) en dat we, ook als we al lang en breed volwassen zijn, ze alleen eten als we ze lekker maken. Met kruiden, met sausjes, met dressings, met jus en aardappelen, of gebakken of gegrild. Zomaar een bloemkool of een wortel eten we alleen maar omdat het moet, omdat het gezond is (bah) of dat we moeten afvallen.
Daar hoef je dus geen onderzoek voor te doen bij kinderen. Je hoeft er alleen maar appelmoes bij te doen, maar dat mag natuurlijk niet uit het onderzoek komen.
Ik denk dat kinderen vaak eten weigeren omdat veel ouders op zo'n moment bang zijn dat ze het niet lekker vinden en kinderen voelen dat feilloos aan; je krijgt dan heel snel een vicieuze cirkel, dus de volgende keer weer weigeren. Maar of dit ooit uit onderzoek naar voren zal komen??
€1,5 miljoen om kinderen groente te leren eten?
Ik neem aan dat het kinderen betreft die geen ouders hebben.