De Amerikaanse organisatie FoodCorps stelt zich ten doel om zoveel mogelijk schoolkinderen groenten te laten eten. Mede-oprichter Curt Ellis: “We leven in een cultuur die heel goed is in het marketen van ongezonde voeding. Dit geldt in het bijzonder voor kinderen.” FoodCorps wil meer focus op gezonde producten en werkt hiervoor samen met scholen.

Door educatie, hands on-activiteiten en het makkelijk toegankelijk maken van gezonde voeding, hoopt FoodCorps dat kinderen langer (en) gezonder zullen leven. Een eigen onderzoek van FoodCorps laat zien dat 70% van de kinderen positiever is over groenten na een FoodCorps-programma op school. FoodCorps geeft een aantal tips om ook thuis kinderen een betere relatie te laten krijgen met groenten.

Betrek kinderen
Kinderen kunnen, afhankelijk van hun leeftijd, betrokken worden in allerlei activiteiten rondom groenten. Laat hen helpen met het kweken van groenten, het verzinnen van recepten en koken. Kinderen zijn er trots op als ze zelf de zorg krijgen voor de groenten of een gerecht en ze hebben dan eerder de neiging er ook van te eten. Het is net als in het bedrijfsleven volgens Ellis: “Je moet niet proberen iemand anders te overtuigen van jouw idee, maar het idee samen creëren.”

Het is net als in het bedrijfsleven volgens Ellis: je moet niet proberen iemand anders te overtuigen van jouw idee, maar het idee samen creëren
Blijf dicht bij het bekende
Kinderen, en mensen in het algemeen, staan meer open voor nieuwe dingen als het niet al te ver af staat van wat ze al kennen. Als voorbeeld noemt Ellis het maken van een ‘hummus pizza’. “Het is niet makkelijk kinderen enthousiast te krijgen over hummus, maar als je het in de vorm doet van iets wat ze kennen (zoals een pizza) en wat ze lekker vinden, is het een veel kleinere stap voor ze om het te proberen.” Deze tactiek kan ook gebruikt worden om bestaande gerechten gezonder te maken.

Maak het populair
Rolmodellen zijn belangrijk. Natuurlijk moeten de ouders het goede voorbeeld geven, maar ook andere personen die invloedrijk zijn voor kinderen kunnen een rolmodel zijn. Denk bijvoorbeeld aan de iets oudere populaire kinderen op school, die optreden als ‘ambassadeurs’.

Zorg dat het leuk en lekker is
Kinderen zullen veel eerder iets proeven wat er leuk, lekker en vrolijk uitziet, dan iets wat minder aantrekkelijk is. Zorg dus dat het bord er leuk uit ziet. Ook houden kinderen van spelen met eten. Je kan bijvoorbeeld leuke stempels maken van sappige rode bieten.

Waardeer kleine stapjes
Als de lat niet te hoog ligt, is de kans op succes groter. Kinderen hoeven niet direct veel te eten, het is al goed als ze een klein beetje van iets nieuws proberen. Als kinderen het gevoel hebben succesvol te zijn, is de kans groot dat ze dit gedrag blijven vertonen en vooruitgang boeken.

Wees positief
Veel ouders gaan de strijd aan over het eten van groenten. Niet doen. Wees positief over wat kinderen wel hebben gegeten, in plaats van de aandacht te leggen op wat ze niet hebben gedaan.

Help elkaar
De teamleden van FoodCorps delen goede ideeën met elkaar, zoals bijvoorbeeld het stempelen met bietjes. Aarzel niet eigen ideeën uit te proberen en te delen met anderen, ook ouders. Het wiel hoeft niet steeds opnieuw uitgevonden te worden.

Fotocredits: Food Face, Colin Kloecker
Dit artikel afdrukken