Het lijkt een open deur, maar is onderwerp van serieus onderzoek. Hoe krijg je kinderen zo ver dat ze meer groenten en fruit eten? Met vrolijke Sesam Straat figuurtjes is één optie. Een andere is nog veel simpeler: maak er een wedstrijdje van. Dat deden Schotse wetenschappers dan ook, meldt BBC News Scotland.

Belonen
Onderzoekers van de Edinburgh University deden een proef met 600 lagere schoolkinderen van 6 tot 10 jaar. Een deel van de groep deed mee in een 'individueel' schema. Iedere leerling kreeg een sticker als hij of zij bij de lunch een stuk fruit of portie groenten nam of mee had gekregen in zijn lunchpakketje.
Als ze per week meer dan vier keer zo'n keus maakten, kregen ze bovendien een bonussticker.

Een ander deel deed mee in een 'wedstrijd' schema. Daarbij kreeg nog steeds iedere leerling een sticker voor een 'gezonde keus'. Bovendien werden de leerlingen in groepjes van 4 gekoppeld, en kreeg de leerling die aan het eind van de week de meeste stickers verzameld had de bonussticker. Voor de volledigheid van het onderzoek werd een controlegroep samengesteld, die geen stickers kreeg.

De wetenschappers constateerden dat de stickers bijdroegen aan de groenten en fruit consumptie van de kinderen. Een derde van de kinderen ging er meer van eten. Jongens bleken gevoelig voor beide beloningsmodellen. Het wedstrijd-model werkte beter bij meisjes en had ook nog effect op langere termijn: toen de onderzoekers na een half jaar terugkwamen, aten de kinderen nog steeds meer groenten en fruit dan voordat ze aan de proef meededen.

Het onderzoek is hier te lezen.

Fotocredits: US Department of Agriculture
Dit artikel afdrukken