Kort 14 dec in de Media

  • Deel dit artikel:
Het nieuws van de dag, uit de (inter)nationale media. Zie jij nieuws wat hier nog niet staat? Zet het erbij!
De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (met het eigen nummer) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Zelf aanleveren van nieuws? Dat gaat nog eventjes zo. Of probeer ons nieuwe formulier eens uit!

Fotocredits: 'senegal dakar', Serigne diagne

Van alle landbouwproducten wordt varkensvlees in België het meest gepromoot. Bart Caron van progressieve en groene politieke partij Groen vindt dat het wel wat minder kan. Daarmee levert hij kritiek op de besteding van overheidssubsidie voor de verkoop van Belgische landbouwproducten.

Er gaat nu 12,3 miljoen euro naar de promotie van vlees of zuivel, waarbij varkensvlees met 4,3 miljoen de kroon spant.

Volgens het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) klopt dat, omdat niet de overheidssubsidies maar geld dat de boeren zelf opbrengen, wordt gebruikt om die producten te promoten. “Omdat de varkensboeren het meeste bijdragen wordt varkensvlees ook het meest gepromoot”, aldus Leen Guffens van VLAM. De overheidssubsidies die VLAM ontvangt, worden ingezet voor de algemene werking van VLAM, voor overkoepelende acties en voor acties ten gunste van de korte keten en van bio- en streekproducten.

Caron ziet liever meer promotie van groente en fruit, zeker gezien de negatieve effecten van veeteelt op milieu en klimaat. Bovendien gaan Vlamingen steeds minder vlees eten. Het financieringsmodel van VLAM wordt regelmatig kritisch bekeken maar staat op dit moment niet ter discussie, meldt Vilt. De Belgische varkensboeren worden net als de Nederlandse geconfronteerd met overaanbod en willen dus graag dat consumenten meer varkensvlees kopen om hun vleesberg weg te eten.

In Groot-Brittannië stijgt de verkoop van vegetarisch diervoer met 25% per jaar. Experts waarschuwen dat dit niet ongevaarlijk is voor huisdieren.

Bij katten kan het leiden tot hersenbeschadiging of dood en bij honden tot hartproblemen en stoornissen in de spiergroei. In theorie is het mogelijk om honden een gezond dieet zonder vlees voor te schotelen, maar “het is veel moeilijker om het goed te doen dan om het fout te doen”, aldus de Daily Mail. Bij katten is het niet realistisch om een vegetarisch menu aan te houden, het risico dat ze er dood van gaan is te groot.

Daniel Chan van the Royal Veterinary College zegt dat het nog niet duidelijk is of het huidige vegetarische diervoer voldoende voedingsstoffen levert.

Vegeco, een producent van vegetarisch diervoer, weerspreekt deze geluiden en zegt: “Alle vegetarische voeding bevat het aminozuur taurine dat blindheid en hartkwalen helpt voorkomen. Als het leidt tot gezondheidsproblemen hadden we dat wel van onze klanten gehoord.”

Het afgelopen jaar zijn fruittelers in België er in geslaagd meer wilde bestuivers in hun boomgaarden aan het werk te zetten. In het kader van een Europees LEADER-project om de functionele agrodiversiteit te vergroten, namen fruittelers diverse maatregelen om meer wilde bestuivers aan te trekken, naast de reguliere honingbijen. Zo plaatsten 30 fruittelers 720 zogeheten 'bijenhotels' om metselbijen aan te trekken en zaaiden 18 fruittelers 320 are aan bloemenstroken in tussen de bomenrijen om het schrale voedselaanbod te vergroten. Daarnaast werden grasstroken gefaseerd gemaaid en gemengde hagen aangeplant.

De maatregelen hadden succes. Dat blijkt uit een omgevingsanalyse, meldt Vilt. In de boomgaarden vlogen al snel grote aantallen wilde bestuivers rond, voornamelijk metselbijen. Aan het eind van het seizoen 2015 steeg de bezettingsgraad van de bijenhotels naar 20%. Behalve de gewone honingbijen bleken ook alle wilde bijen en hommels met stuifmeel van appel en peer rond te vliegen.

Het project krijgt mogelijk een vervolg, als er financiering gevonden wordt in het Interregprogramma. Behalve de provincie Vlaams-Brabant willen dan ook Belgisch Limburg en de Nederlandse provincies Limburg en Zeeland meedoen. Ook burgers en openbare besturen zullen dan de kans krijgen wilde bestuivers te plezieren, besluit Vilt.

Vanaf 1 januari 2016 komen alternatieve genezers onder toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Dankzij een wetswijziging kunnen voortaan 40.000 iriscopisten, chiropractors, homeopaten en andere alternatieve genezers in Nederland door de inspectie beboet of zelfs gesloten worden als zij over de schreef gaan. Ook cosmetische chirurgen vallen straks onder het toezicht, meldt het AD.

In de praktijk zullen de alternatieve zorgaanbieders net als reguliere artsen voortaan hun medische missers actief moeten melden aan de patiënt en deze moeten opnemen in het dossier. Voor ontevreden klanten komt er een onafhankelijke geschillencommissie, die bindende uitspraken doet. "Ik vind het van groot belang dat patiënten meer rechtszekerheid krijgen, een klacht kunnen voorleggen aan een klachtenfunctionaris en kunnen zeggen: ik ben onjuist behandeld", aldus minister Edith Schippers. "Het is niet uit te leggen dat alternatieve genezers niet zijn aan te pakken als er dingen misgaan."

De Vereniging tegen de Kwakzalverij ziet de nieuwe wetgeving niet zitten omdat patiënten "ten onrechte een veilig gevoel" krijgen als de alternatieve genezers onder de Inspectie vallen.

Afgelopen september noopte een onjuiste tekst over groene stevia Albert Heijn tot rectificatie van de Allerhande (oplage 2 miljoen). De Zaanse super moest toegeven dat uitspraken van lifestyleschrijfster Rens Kroes over het product incorrect waren geweest.

De Zaanse super verklaarde op zijn website: Steviolglycosiden, geëxtraheerd uit de plant met de Latijnse naam Stevia rebaudiana Bertoni, mogen aan levensmiddelen toegevoegd worden als zoetstof, als erkend additief met het E-nummer E960. De steviaplant zelf (gedroogde bladeren of in gemalen vorm) mag niet worden toegevoegd. De plant Stevia rebaudiana Bertoni wordt momenteel beschouwd als een niet-toegelaten nieuw voedingsmiddel (novel food) en mag dus niet toegevoegd worden aan voedingsmiddelen. Albert Heijn verkoopt geen onbewerkte groene stevia, maar alleen producten waarin steviolglycosiden als additief door de wetgeving is toegestaan.

Docent gezonde voeding Liesbeth Oerlemans roept in de jongste printeditie van Voeding Nu de Nederlandse Voedings- en Warenautoriteit (NVWA) op helderheid te scheppen. Albert Heijn heeft volgens Oerlemans zijn rectificatie weer snel offline gehaald en niet gecorrigeerd in de breed verspreide Allerhande zelf. Daardoor leeft nu, stelt Oerlemans, onder het publiek de indruk dat gedroogde vermalen stevia een toegestaan additief is, terwijl dat niet zo is. Ze zegt dat ze met 'veel verwarring over dit onderwerp' wordt geconfronteerd.

Groene stevia is via webshops te koop. Oerlemans wijst op de verantwoordelijkheid van bedrijven en de NVWA. Zij moeten de consument beschermen en kunnen het niet maken om een eigen inschatting te maken van de gezondheidsrisico's die mensen door het gebruik van groene stevia kunnen lopen. "Ik zou de NVWA dan ook willen vragen de wet te handhaven", zegt Oerlemans. Omdat AH zou werken met onbevoegde 'deskundigen' geeft ze de grootste super van ons land deze tip: "Albert Heijn zou ik het advies willen geven vooraf beter te kijken met wie ze in zee gaan. Een blogger die zonder opleiding voedings- en medicatieadvies geeft aan mensen met diabetes zou geen podium moeten worden geboden."

Met de overname van het Canadese koffieconcern Keurig Green Mountain zet de Duitse JAB Holding de volgende grote stap in zijn strategie om de hegemonie van marktleider Nestlé te doorbreken.

Het FD beschrijft de 'JAB-methode': opkopen, consolideren en naar de beurs brengen.

Volgens de bronnen van het FD gaat het JAB echter niet om "liefde voor koffie of interesse in de merken die onder alle ingelijfde koffiebedrijven hangen". JAB zou er slechts op uit zijn zo snel mogelijk zoveel mogelijk bedrijven te consolideren en daar in een paar jaar forse kostenbesparingen te boeken. Bij Douwe Egberts, door JAB in 2013 van de beurs gehaald, is sindsdien nauwelijks meer in het merk geïnvesteerd. "Volgens [een ingewijde] is het financial engineering van de bovenste plank en is het uiteindelijke doel het samenvoegen van alle koffieactiviteiten en dat uiteindelijk naar de beurs brengen, net zoals JAB eerder deed met zijn bedrijven Reckitt-Benckiser (Vanish, Durex) en Coty (Calvin Klein, Marc Jacobs). 'En met die beursgang gaan ze zo ongelooflijk veel geld verdienen, dat kan jij niet eens afdrukken in je krant', zegt de ingewijde."

Na 15 jaar heropent Vietnam zijn grenzen voor rundvleesproducten uit Frankrijk. In 2000 verbood Vietnam de import van rundvlees uit Frankrijk na de uitbraak van de 'gekke koeien-ziekte' BSE (bovine spongiform encephalopathy). Het nu bereikte akkoord heeft als doel het vertrouwen onder Vietnamese consumenten weer op te bouwen.

Volgens EU Commissaris Cecilia Malmström is het akkoord "goed nieuws voor zowel Vietnam als de EU. Vietnam is een dynamische economie met meer dan 90 miljoen consumenten, een groeiende middenklasse en een jonge en dynamische arbeidsmarkt. De markt heeft veel potentieel en bied talrijke kansen voor de EU-landbouwexport." In 2014 importeerde de EU voor €22,1 miljard goederen uit Vietnam, terwijl de exportwaarde naar Vietnam uitkwam op €6,2 miljard.

In eerste instantie zullen diepvriesproducten van 23 Franse rundvleesproducenten geëxporteerd worden. Op termijn zou ook vers vlees geëxporteerd kunnen worden. Volgens de Franse Association nationale inter-professionnelle du bétail et des viandes (INTERBEV) heeft de traceerbaarheid van Frans vlees de doorslag gegeven. In Frankrijk is vlees 'tot op de koe' te traceren. In Australië, een grote exporteur van rundvlees naar Vietnam, houdt de traceerbaarheid op bij de boerderij.

Frankrijk verloor door de economisch malaise in Zuid-Europa zijn exportmarkten naar Griekenland, Italië en Spanje. Bovendien verloor het land na de MH-17 affaire de Russische markt. Vietnam kan de daardoor ontstane overproductie van het grotendeels extensief grootgebrachte Franse vleesvee absorberen.

In 2027 is China onbetwist de grootste consument van wijn ter wereld. Fransen zullen in dat jaar op de derde plaats komen, na Amerikaanse wijndrinkers. In de komende 10 jaar zal bovendien de consumptie van wijnen wereldwijd toenemen met 10%. Dat meldt Les Echos op basis van cijfers van kredietverzekeraar Coface.

Vijftien jaar geleden werd er in China nog nauwelijks wijn gedronken, laat staan geproduceerd. Inmiddels telt China 800.000 hectare wijngaard. Daarmee is het land Frankrijk voorbij gestreefd is en moet het alleen Spanje nog voor laten gaan.

Tachtig procent van de in China geconsumeerde wijn wordt lokaal geproduceerd. Met het oog op de volksgezondheid promoot de Chinese regering het drinken van wijn in plaats van de lokale sterke dranken. Een tweede reden voor de toenemende wijnconsumptie in China is de versnelde verstedelijking en de toenemende koopkracht van miljoenen Chinezen.

Voor de komende 3 jaar hoeft de Franse wijnsector zich geen zorgen te maken. Vooralsnog wint de kwaliteit van de Franse wijnen het van de prijstechnisch interessante wijnen uit nieuwe wijnlanden als Chili en Australië. Wat er daarna gaat gebeuren, laat zich lastig voorspellen, aldus Coface.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Laden...
Paul van Keimpema
Paul van Keimpema Culina Salmonella
  • #3
  • 14 dec '15
  • 23:47

Wie bedenkt zo iets als vegetarisch voer voor een vleeseter?

Frank Luttels
Frank Luttels Food- en agri-economie
  • #2
  • 14 dec '15
  • 22:40

Vegetarisch dieren voeren doen we ook al jaren bij de omnivoren varkens en kippen, ook hier zou diermeel terug in het rantsoen prima zijn om dierwelzijn te verhogen. In feite kun je zeggen dat door het verbod we de dieren mishandelen door ze waardevolle voedingsstoffen die ze van nature gewend zijn te eten, te onthouden.

Marc van der Lee
Marc van der Lee Communicatie
  • #1
  • 14 dec '15
  • 15:52

#7 interessant te weten waarom de baasjes van honden en katten hun pets vegetarisch voorzetten. Temeer omdat ze daarmee de gezondheid van hun dieren in gevaar brengen. Het lijkt erop of ze hun persoonlijk voedingspatroon opleggen aan hun huisdieren. Heeft weinig met dierenliefde te maken.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Jan Cees Vogelaar 1

Likes vandaag

Wouter v.d. Weijden

Strategie duurzame landbouw

Likes vandaag

Nico Gerrits

Natura2000

Likes vandaag

Wiebren van Stralen

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

willem van aaken

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag