In 2027 is China onbetwist de grootste consument van wijn ter wereld. Fransen zullen in dat jaar op de derde plaats komen, na Amerikaanse wijndrinkers. In de komende 10 jaar zal bovendien de consumptie van wijnen wereldwijd toenemen met 10%. Dat meldt Les Echos op basis van cijfers van kredietverzekeraar Coface.

Vijftien jaar geleden werd er in China nog nauwelijks wijn gedronken, laat staan geproduceerd. Inmiddels telt China 800.000 hectare wijngaard. Daarmee is het land Frankrijk voorbij gestreefd is en moet het alleen Spanje nog voor laten gaan.

Tachtig procent van de in China geconsumeerde wijn wordt lokaal geproduceerd. Met het oog op de volksgezondheid promoot de Chinese regering het drinken van wijn in plaats van de lokale sterke dranken. Een tweede reden voor de toenemende wijnconsumptie in China is de versnelde verstedelijking en de toenemende koopkracht van miljoenen Chinezen.

Voor de komende 3 jaar hoeft de Franse wijnsector zich geen zorgen te maken. Vooralsnog wint de kwaliteit van de Franse wijnen het van de prijstechnisch interessante wijnen uit nieuwe wijnlanden als Chili en Australië. Wat er daarna gaat gebeuren, laat zich lastig voorspellen, aldus Coface.
Echos - Les Chinois bientôt premiers consommateurs de vin dans le monde
Reageer
  • Deel
Druk af