Vanaf 1 januari 2016 komen alternatieve genezers onder toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Dankzij een wetswijziging kunnen voortaan 40.000 iriscopisten, chiropractors, homeopaten en andere alternatieve genezers in Nederland door de inspectie beboet of zelfs gesloten worden als zij over de schreef gaan. Ook cosmetische chirurgen vallen straks onder het toezicht, meldt het AD.

In de praktijk zullen de alternatieve zorgaanbieders net als reguliere artsen voortaan hun medische missers actief moeten melden aan de patiënt en deze moeten opnemen in het dossier. Voor ontevreden klanten komt er een onafhankelijke geschillencommissie, die bindende uitspraken doet. "Ik vind het van groot belang dat patiënten meer rechtszekerheid krijgen, een klacht kunnen voorleggen aan een klachtenfunctionaris en kunnen zeggen: ik ben onjuist behandeld", aldus minister Edith Schippers. "Het is niet uit te leggen dat alternatieve genezers niet zijn aan te pakken als er dingen misgaan."

De Vereniging tegen de Kwakzalverij ziet de nieuwe wetgeving niet zitten omdat patiënten "ten onrechte een veilig gevoel" krijgen als de alternatieve genezers onder de Inspectie vallen.
AD - Alternatieve genezers komen onder toezicht
Reageer
  • Deel
Druk af