De EU Commissie ontwikkelt op dit moment een voorstel voor een EU Invasive Species Strategy. Of dit voorstel nieuwe importbeperkingen bevat is nog niet duidelijk, netzomin of de Amerikaanse kreeft op de lijst van invasieve soorten zal komen.
De Zweden voeren volgens SeafoodSource.com drie redenen aan voor het verbod: de Amerikaanse (op het Europese continent ook wel Canadees genoemde) kreeft (Homarus americanus) draagt verschillende besmettelijke ziektes die over zouden kunnen springen op de Europese kreeftenbevolkingen; de Amerikaanse kreeft is een sterke soort die grote afstanden kan afleggen en met de lokale Europese kreeft de strijd zal aangaan om voedsel en onderdak; er is het risico dat er een hybride kreeftensoort ontstaat met mogelijk negatieve genetische effecten voor de bestaande Zweedse en andere Europese kreeftensoorten.
De Zweden importeerden in 2011 180 metrische ton levende Amerikaanse kreeften. Daar stond zo'n 20 metrische ton Zweedse kreeft tegenover. De Europese kreeften zijn aanzienlijk duurder dan hun Amerikaanse concurrenten.
Fotocredits: Foodlog Media
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dat is zeker een manier van kijken. Maar toch, pindakaas en borrelnoten zijn net als VW's en Audi's of Fords, Jaguars en Volvo's kleine variaties op dezelfde bodemplaat uit dezelfde fabriek. Een echte soortendiversiteit in de benen houden, getuigt van een verdergaand beleid. Mij boeit dat: is het alleen maar handelsdenken of is het t besef dat handel uiteindelijk ook nadere waarden nodig heeft om te kunnen blijven bestaan?
Het is toch ook een marktprincipe, Dick?
Hoe meer variatie, hoe meer verkoop. Daarom bestaat pindakaas is 'smooth' en 'crunchy". Eenheidsworst zorgt voor minder omzet.
Zouden Noorderlingen domweg beter dan wij andere Europeanen begrijpen dat 'small' (diversiteit) evolutionair en economisch meer kans op overleven geeft dan 'big' (uniformering, cq. het risico van uniformering)?
Nick, dank. Ik las dat plantengroei als gevolg van fosfaten het onderzeese leven heeft aangetast en naast het natuurlijke zoutgebrek lokaal ook voor een, hier en daar zelfs ernstig, zuurstofgebrek heeft gezorgd.
Het is inderdaad opvallend dat de kreeftloze Zweden opkomen voor de Europese kreeft. Kortgeleden kwamen hun buren de Noren op voor het divers houden van de zalmkweek.
De Baltische zee heeft een laag zoutgehalte. In het Noorden van Zweden is het ongeveer zoet water. Kreeften kunnen er niet leven. Enkel langs het Kattegat is er echt zeewater. Waar er rotsen zijn en holen kunnen dan kreeften leven. De Amerikaanse en Europese kreeft zijn héél erg gelijkend en waarschijnlijk interfertiel. In dat geval behoren ze per definitie tot dezelfde soort. Maar er is wel degelijke een verschil, ook in smaak. het is dus een goed idee om de soorten gescheiden te houden, vanuit een diversiteitsstandpunt.
het kan ook om een vorm van protectionisme gaan, uiteraard. Bij een importverbod spinnen de eigen vissers garen.