In de krant komen verschillende wijnboeren aan het woord die al maatregelen genomen hebben de afgelopen jaren of daar nu mee bezig zijn. Spier houdt zelfs tweewekelijks 'watercrisisoverleg'. De mogelijkheden lopen van hergebruik van afvalwater dankzij afvalwaterzuivering, 's nachts irrigeren zodat er minder verdamping optreedt tot het opvangen van regenwater dat op daken valt: "het levert zes miljoen liter per jaar op, ruim genoeg om onze wijnkelders mee te voorzien. Vroeger stroomde dat gewoon weg," zegt Grier bijvoorbeeld. Hij is ook bomen gaan planten bij zijn stuwmeer en laat daar objecten in drijven om schaduw te creëren. "Per jaar verlies je 2.000 liter water per vierkante meter wateroppervlak aan verdamping."
Bij Spier werden dit jaar radijsjes tussen de wijndruiven geplant. Niet om ze te oogsten, maar juist om ze te laten wegrotten in te grond, zodat er gaatjes ontstaan in de bodem die bij regen extra water kunnen opvangen. Je moet het maar bedenken.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
"Per jaar verlies je 2.000 liter water per vierkante meter wateroppervlak aan verdamping."
In een stuwmeertje? Ik mag hopen dat ie dieper dan 2 meter is anders is het geen meertje meer.