Het is 1 september. De zomer raakt aan zijn einde. De bomen bereiden zich voor op de herfst. Zo ook in de Languedoc waar ik de afgelopen 2 maanden woonde.

De bomen hier in de streek laten de blaadjes al hangen, verdorren of zelfs al vallen. De tuinman zegt: 'als het maar even durft te vriezen deze winter, gaan er heel veel bomen dood'. Ze hebben dit voorjaar veel te weinig water gehad, daarna werd het al snel heet. Van het water dat tijdens de relatief natte zomer viel, bereikte bijna niets de wortels: het werd door gras, blad en bovenste bodemlaag opgeslorpt. Te weinig water bereikte de wortels. In de dorpjes die geen 'stadswater' uit de grote reservoirs krijgen, moeten de natuurlijke bronnen met tankwagens worden aangevuld. En ondertussen ziet het landschap groen, veel groener dan in dit jaargetijde gewoon is. Behalve dan de bomen - die zie je bij bosjes het bijltje erbij neergooien. Ook in de wijnbouw is het effect te merken: in ons gebied wordt een wijnoogst verwacht die 40% kleiner is dan vorig jaar.

De boom op de foto staat er niet erg florissant bij: z'n blad hangt en verkleurt al naar geel. Het gaat natuurlijk om de vruchten. Ook in Nederland kun je ze vinden. Wat zijn het?

Fotocredits: Foodlog Media
Dit artikel afdrukken