Hérépian is een volstrekt provinciaals dorpje dat zo'n 30 kilometer in het achterland van Béziers (de wijnhoofdstad van Z-Frankrijk, in de Languedoc) ligt. Er is weinig industrie of dienstverlening - vooral (middelmatige) wijnbouw. Er zijn weinig welgestelde buitenlanders. De dagelijkse boodschappen consument heeft er dus niet zo heel veel geld.
En toch: kijk eens wat een verse visafdeling in de plaatselijke Intermarché (de foto is van gisteren, ik kocht er een moot blauwe haai, die ik nu ga klaarmaken). We komen er al jaren en er is altijd wat bijzonders. Waar vind je bijv. in Nederland zelfs bij een gespecialiseerde visboer zomaar geep of de lever van zeeduivel? Of bulots? Of amandes (een soort grote vongole)? Rond Kerst en - vooral - Oud & Nieuw, vind je er een dozijn verschillende soorten oesters. Geen oesters dus, maar Bouzigues, of Olérons of Plates uit ....
en ja, we hebben er zelfs wel eens Zeeuwse platte aangetroffen.
Wij vinden het niet zo bijzonder meer dat dit bestaat. Toch is het dat wel, hier in het achterland, waar de bevolkingsgraad relatief dun bezet is en het gemiddelde besteedbaar inkomen duidelijk onder het Nederlands gemiddelde moet liggen. In de Casino - een andere supermarktketen - in Pézenas (zo 50 km verderop) kan ik het nog begrijpen. Daar woont een aanmerkelijk rijkere lokale bevolking. Bovendien is het een door Engelsen gekolonialiseerd gebied (die thuis gewend zijn een hogere prijs voor hun boodschappen betalen dan wij en Fransen).
Toch blijft de vis in Hérépian bepaald niet liggen en is het zelfs de moeite waard gebleken om het aanbod uit te breiden.
Dat is al helemaal bijzonder als je bedenkt dat het toerisme volgens lokale specialisten hier met bijna 50% is gedaald in de afgelopen 5 jaar (Ndl. en Duitsers gaan naar Marokko en Turkije omdat je daar voor minder dan een derde van het geld met vakantie kunt).
Zou het komen omdat zo vanzelf een niche ontstaat? De lokalen eten beter dan wij en geven dus meer van hun huishoudbudget uit aan eten (wij geven meer uit aan kleding en woninginrichting). De buitenlanders die wél komen, zijn meer en meer de mensen die naar 'eet-museum Frankrijk' komen én daarvoor nadrukkelijk het achterland opzoeken - althans daar lijkt het op.
de haai die ik zo ga proeven
- ben benieuwd wat ik er van bak,
want ik heb nog nooit haai klaargemaakt
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Holly, als je specifiek haai wilt, bel ze dan eerst even. Ze hebben ze echt niet altijd in het assortiment en ook al niet bij iedere vestiging.
Wat fantastisch. Klinkt echt heerlijk zo'n blauwe haai.
Ga ik beslist eens klaarmaken. Weet je, ik woon niet ver van
de grens van België. Als ik eens wat tijd heb rijd ik er even heen
en ga naar de Intermarché, ook in die Intermarché hebben ze een super annbod.
(Beter als Super Deboer!)
dank je wel,
ik volg kokschool en zit in het 3de jaar.
ik was al lang opzoek naar hoe je haai moest klaar maken maar nu weet ik het dus.
bedankt!
Ruben(belgië)
Jammer dat ik het bordje tussen Montagnac en Mèze heb gemist. Volgende keer beter ;-)
Wat betreft vis in de supermarkten: ook in de supermarkten rond Millau en overal elders waar we geweest zijn bezoeken we altijd de visafdelingen. Levende krabben, jabobschelpen, vissen die we niet kennen.... Toch valt het me op dat het op die afdelingen altijd rustig is, in tegenstelling tot de vlees- en kaasafdelingen. En je ziet er zeker geen toeristen, en al helemaal geen Nederlanders. Of ligt dat aan ons? Dat Herepian een goede visafdeling heeft, heeft dus mi inderdaad niets met toeristen oid te maken. Het is, net als in de rest van Frankrijk, vooral de locale bevolking die er koopt. Anders zouden die afdelingen volgens mij niet kunnen bestaan....
Ha, dank je Dick! Natuurlijk gaan wij niet alleen naar de supermarkt voor inkopen, ben je mal. Juist de boucherie en de boulangerie worden vaak bezocht, evenals de marktjes - zo vroeg mogelijk in de ochtend. Heerlijk! En dank voor de wijntip, als we weer in de omgeving zijn, rij ik zeker eens langs.