imageBij de bron, het National Institutes of Health in de VS kan ik het zo gauw niet vinden maar in Nederlandse media gaat het bericht rond dat kinderen van vrouwen die tijdens zwangerschap vis ('en anderen zeedieren' , dat is nieuw) aten intelligenter zijn dan kinderen van macaroni met hamblokjesmoeders. Dat zegt het National Institutes of Health.
Het is het zoveelste bericht over het verschil tussen kinderen van vismoeders en die van kaasfonduemoeders. Viskindjes zijn leniger (Groningen) en hebben een beter oog-hand contact (Australie). Feestelijk nieuws voor wie nog aan een kindje beginnen moet. Maar wat is het waard? Ik vroeg het in Groningen aan de leidster van een onderzoek waaruit bleek dat viskindjes leniger zijn dan gevulde koekmoederkindjes die alsmaar over hun speelgoed struikelen. Als dat echt waar is moeten Spaanse kinderen, van de grootste visconsumenten van Europa, gemiddeld leniger zijn toch dan Nederlandse kinderen? Nederlandse consumenten eten weinig, en vaak helemaal geen vis. Maar Groningen bedacht ter plekke dat 'ook andere factoren' een rol kunnen spelen.
Leniger. Of intelligenter?
Zijn Inuits (eskimo's) gemiddeld intelligenter dan de inwoners van Amersfoort? Als dat niet zo is (gemiddeld), wat moeten we dan met zo'n bericht over slimme viskinderen?
Slimme vraag. Ja vind je het gek!
Dit artikel afdrukken