Traditioneel begint het vasten na carnaval, op Aswoensdag. Een goed moment voor alle Nederlanders om ook de glaasjes alcohol 40 dagen af te zweren. Meedoen met de 30 dagen versie kan ook, die start op 1 maart. Het gaat hier over de IkPas-campagne, een actie om Nederlanders bewust te maken van hun alcoholgebruik en tot gewoonte geworden drinkpatronen.

In 2009 nam een Lieropse huisarts samen met een pastor het initiatief om dorpsgenoten over te halen om, als een klassiek katholiek soort vastenactie, alcohol 40 dagen te laten staan. Inmiddels is het idee uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerende landelijke actie. Lokale GGD's, zorginstellingen en verslavingspreventie ondersteunen de actie.

De meeste initiatieven zijn lokaal, van verpleegkundestudenten en raadsleden tot verschillende gemeentes en regio's. Met allemaal hetzelfde gemeenschappelijke doel: het alcoholgebruik flink terugdringen.

Iedereen die meedoet krijgt een IkPas polsbandje, tips, artikelen en recepten voor lekkere en gezonde alternatieven. Met uitdagingen zijn badges te verdienen, regionale coaches staan klaar voor vragen en geven extra steun voor wie dat nodig heeft. Tot nu toe hebben zich ruim 6.100 deelnemers zich via de website aangemeld. Met alle lokale initiatieven kan het totale aantal deelnemers nog een stuk hoger liggen.Meer dan de helft van de deelnemers zei zich fitter te voelen, beter te slapen (40%), af te vallen (20%) en geld te besparen (38%)
Senioren
Omdat ouderen steeds makkelijker naar de fles zouden grijpen, start de grootste seniorenorganisatie van Nederland, de KBO-PCOB, een eigen campagne.

Met '40 dagen geen druppel' roept de seniorenorganisatie ouderen op om tijdens de vastentijd te stoppen met alcohol drinken om zo de dagelijkse gewoontes te doorbreken. De actie loopt vanaf vandaag, Aswoensdag, tot zaterdag 31 maart. Voor wie goed telt: dat zijn inderdaad 46 dagen. In de vastentijd is het gebruikelijk om niet te vasten op zondag. Op de zes zondagen mag er dus wél een glaasje gedronken worden. Met een gratis aan te vragen zilverkleurig druppel-speldje hoopt de ouderenbond het gesprek rond alcoholgebruik aan te moedigen. De actie krijgt steun van het Ministerie van Volksgezondheid en bekende Nederlanders als Leo Fijen en politicus Henk Krol.

Ga jij de uitdaging aan?
Beide initiatieven zetten in op bewustwording van het alcoholgebruik. Levert zo'n periode zonder alcohol dat ook op? Afgelopen jaar zei ruim 65% van de IkPas deelnemers zich bewuster te zijn geworden van de rol die alcohol in hun leven speelt, had bijna 44% het gevoel een gewoonte te hebben doorbroken en kon ook bijna 44% beter nee zeggen tegen alcohol. Daar kwam bij dat meer dan de helft van de deelnemers zich fitter voelde, 40% beter sliep, 20% afviel en 38% vond geld te besparen.

De ervaringen van 'onze' DryJanuary van 2016 zijn natuurlijk ook terug te lezen.
Dit artikel afdrukken