In de poll antwoordt ruim 64% van de Foodlog-lezers “JA” op de vraag of hij of zij meedoet met Dry January. Bijna 47% zegt drank helemaal te willen laten staan en daarnaast gaat 17% proberen te minderen. Al deze 355 mensen hebben nu ongetwijfeld hun eigen ervaringen.

Tolerantie
Hoe goed je tegen alcohol kan, verschilt per persoon. De één (ondergetekende) ligt na twee glazen al onder de tafel, de ander heeft na twee flessen nog nauwelijks ergens last van. Dit hangt samen met je geslacht, lichaamsbouw en gewenning, maar ook andere factoren spelen mee. Omgevingsfactoren als geuren, kleuren en andere cues spelen ook een rol. Ben je in een bar waar je vaker drinkt, dan bereidt het lichaam zich voor op wat gaat komen, waardoor het niveau van tolerantie toeneemt. De maximale hoeveelheid die een persoon van gemiddeld postuur aankan is ongeveer 15 drankjes in twee uur; over die grens heen is de hoeveelheid alcohol dodelijk.

De maximale hoeveelheid die een persoon van gemiddeld postuur aankan is ongeveer 15 drankjes in twee uur; over die grens heen is de hoeveelheid alcohol dodelijk
Sociale impact
Gemiddeld genomen zorgt de alcohol tot ongeveer 0,08 promille door de aanmaak van onder meer dopamine voor een lekker, ontspannen gevoel. Verlegenheid verdwijnt, gesprekken gaan makkelijker en vreemden aanspreken kost ineens geen moeite meer. In het sociale leven is alcohol een gangmaker en voor sommige mensen bijna een noodzaak om zich vrijer onder mensen te kunnen begeven. In The Guardian verscheen afgelopen week een artikel met de titel: “What would Britain be without drink?” De titel spreekt al voor zich; alcohol zit diep verweven in de cultuur. Het antwoord op deze vraag luidde: gezonder en veiliger, maar ook meer geïsoleerd en serieuzer.

Reacties
In de reacties op de poll lees ik dat onze eigen hoofdredacteur ineens lekkerder slaapt, een ander hoopt dat de drang naar het biertje vermindert en dat het vinden van een alternatief soms nog niet zo makkelijk is. Zelf merk ik dat ik er minder moeite mee heb dan de mensen om mij heen die wel gewoon drinken. Samen drinken is ‘gezellig’, dus ben ik per definitie al minder gezellig. Nog voordat iemand iets op heeft. Ik vang ook schalkse blikken op van mijn gezicht naar mijn buik, of ik toch niet zwanger ben…? Gelukkig weet het overgrote deel van de mensen om mij heen nu wel van deze actie, dat scheelt een hoop uitleggen.

Wij zijn benieuwd naar hoeveel onze deelnemers normaal gesproken dronken en wat jullie nu merken, nu je gestopt of geminderd bent. Slaap je lekkerder of kan je nu juist niet meer inslapen, smacht je naar dat ene biertje of interesseert het je juist helemaal niks? Laat ons weten via de poll hoeveel je normaal gesproken drinkt. Zet vervolgens in de reacties hieronder wat je ervaringen met minderen of zelfs helemaal 'dry' gaan tot nu toe zijn.

Fotocredits: 'Stillleben', Alex Onkelix

-- POLL --

Hoe vaak drink jij normaal gesproken?

Dit artikel afdrukken