
Je moet die met zand hebben.
Ik had er nooit bij nagedacht, maar er zit natuurlijk wat in. Ik kocht afgelopen week een aantal tomaten. Van verschillende rassen. Bij dezelfde groentenman. Op de foto zie je de zgn. zwarte Krimtomaat. Links de Coeur de Boeuf ('koeienhart'). Daarnaast had hij groene tomaten en gewone trostomaten, diep rood. Die zagen zo rijp en voelden nog zo stevig dat ik ze ook moest hebben.
Op alles zat nogal wat zand. Dus ik vroeg de (Franse) verkoper waarom ze er zo slordig uitzagen (het is een voor de Languedoc - St Pons de Thommières - nog steeds ongewoon keurige winkel). Hij keek me aan of ik gek was.
'Natuurlijk niet, zo weet iedereen dat het echte tomaten met echte smaak zijn in plaats van tomaten die op glaswol zijn geteeld'.
Ah bon. Ik durfde niet meer te vragen of er dan misschien nog een extra handje modder bij ging voor ze het erf van de volle grond teler verlieten. Ze waren erg lekker, dus ... het zal wel niet ;-)
Zand als marketingcommunicatie. Zou het in Amsterdam nog werken? Of alleen in Maastricht? In Luik of Antwerpen? - meer kans. Bij Whole Foods in London? - minder kans. Denk ik.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Nou, Sander, zoveel wegen die paar korrels nou toch ook weer niet!
Zand en modder aan de tomaat levert ook meer grammen op de weegschaal op.
En hoe krijg ik een wilde tomatensoort uit Peru op mijn bord om te vergelijken? De soorten zijn vooral ook op klimaat uitgeselecteerd heb ik mij door een tomatenfreak met meer dan zestig soorten tomaten in zijn kas laten uitleggen.
Ik vraag mij sterk af of deze tomaat smaakt zoals wilde soorten in Peru e.o. Het lijkt mij dat in het algemeen geldt dat landbouwgewassen door de eeuwen heen deels op smaak zijn uitgeselecteerd, niet alleen op productie. Dit met uitzondering van de waterbom, maar daar zijn we toch al zo'n beetje vanaf?
Dit zijn de echte tomaten, vóórdat wij er ronde zielige wasserbomben van maakten. Bon Croques, zogezegd ;-) en allemaal historisch geheel verantwoord. Had ze in de tuin, maar dankzij de regen allemaal weggerot.