Op zijn Facebook-pagina schrijft oprichter Adri van Adri&Zoon een artikel dat hij graag wil delen. Daar geven we hem hier graag de gelegenheid voor. We nemen het over zoals het er staat:

Yerseke verkoopt zijn ziel aan de duivel!

Het is een bizar verhaal, maar helaas de waarheid. Een mossel dorp, waar geen tweede van in deze wereld is, staat op het randje van faillissement.

We hadden ooit 15 mosselgroothandels in Yerseke. Anno 2013 hebben we er nog zeven. Deze zeven hebben het voor elkaar gekregen dat er niemand meer 1 cent aan een kilo mosselen kan verdienen.

Hoe komt dit toch?
Daar gaat een stukje geschiedenis aan vooraf. 15 jaar terug hadden we hoofdzakelijk groothandelaren in België en in Nederland die verantwoordelijk waren voor 75 % van de totale mossel verkoop.
Tot dat ze in Yerseke in de verleiding kwamen om op een heel eenvoudige ("goedkopere") wijze mosselen te produceren voor de supermarkten. 1 of 2 soorten mosselen in grote volumes(een week van tevoren besteld)direct naar de DC's(Distributie Centrums)

Eindelijk hadden ze het voor elkaar in Yerseke, dachten ze. Geen lastige groothandelaren meer die met allerlei wensen kwamen over soorten en maten. Niet heel België en Nederland meer doorrijden maar lekker makkelijk, alles op 2 a 3 DC's in Nederland en België neerzetten!!!!!

Dan was er nog een groot voordeel!
De Belgen vooral en in mindere mate de Nederlanders hebben zeker in het begin van het mosselseizoen (Juli en Augustus) alleen maar grote mosselen nodig. En waar blijven we dan met de kleinere soorten, de extra's en de supers? Frankrijk en Duitsland beginnen pas eind augustus, begin september. Dus de verleiding was ook heel groot om de overvloed aan kleine soorten aan de supermarkt te verkopen.

Dus conclusie : groothandels in Yerseke blij.

MAAR;

De blijdschap was van korte duur. We kwamen in zwaar weer. Beperkingen van overheidswege mbt. zaad visserij. Tekort aan mosselen. Gevolg : import van goedkope troep(met allerlei risico's er aan vast) vanuit Ierland, Engeland , Denemarken

Geen overvloed aan kleine mosselen meer. Maar supermarkten hadden de smaak te pakken.

Ze moesten mosselen hebben. Onderling bij de supermarkten kwam er een concurrentiestrijd. De een nog goedkoper dan de ander. Ze gaven ze aan inkoopsprijs, ja zelfs onder inkoopsprijs weg.

Ondertussen konden de groothandels in België en in Nederland hun kop niet meer boven water houden. De een voor de ander stopte of ging failliet. En die nog over bleven deden nog de helft of nog minder van hun normale volume.

Dus dat had ook weer effect op de groothandels in Yerseke. Doordat er zoveel groothandels stopten konden ook in Yerseke verschillende mossel groothandels het niet meer volhouden. Met als resultaat dat er nu nog maar 7 over zijn.

De macht van de inkopers van de supermarkten werd daardoor steeds groter. Want ook in de supermarkt wereld waren er steeds meer fusies, oa. C1000/Jumbo enz.

En dan nu anno 2013:

In het begin van ieder nieuw jaar strijden de verkopers om de gunst van de supermarkten. Ten spijt van alle info die er in ruime mate aanwezig is, zoals dat er al gedurende een jaar bekend is dat er bijna geen Zeeuwse mosselen zijn. Geen of bijna geen grote mosselen voorradig zijn enz.

Men luistert niet naar de kwekers en degene die het echt weten kunnen. Men geeft de supermarkten al in maart/april de prijzen voor een heel seizoen, maar zonder verstand en zonder iets te doen met de info die in Yerseke aanwezig is.

Ook spelen de groothandels die in Ierland belangen hebben hierin een kwalijke rol. Ze verkopen de goedkope bende uit Ierland/Engeland/Denemarken onder de noemer Zeeuwse mosselen..........

Als je dit leest, zal je ongetwijfeld denken: wat een zooitje. En dat is het ook. Er is paniek in Yerseke. De angst regeert. Mega verliezen worden er geleden. En dit allemaal om de gunst van de supermarkt.

Hoe ver kan je nog zakken, geen baas meer in eigen huis. Voor mij (ons) de vraag hoe lang gaat dit nog duren. Of wie is de eerste die niet meer zijn ziel aan de duivel verkoopt.

Zelf hebben we vanaf het begin besloten om nooit aan supermarkten te leveren. We houden van ons Zeeuws product en verkopen dus ook uitsluitend Zeeuwse mosselen. Dus geen mix of pure import onder de noemer Zeeuws!!

Dit is volgens onze mening de enigste manier om je te blijven onderscheiden. Zeker in deze tijd vragen de mensen weer steeds meer en meer om eerlijke producten, waar niet mee geknoeid is.

We hebben allemaal het “paardenvlees voor rundvlees” schandaal in ons achterhoofd.

Sommige mossel groothandels hier op Yerseke doen feitelijk hetzelfde!

Adri & Zoon weigert mee te werken aan deze praktijken, en zal er alles aan doen om het echte Zeeuwse product te blijven verkopen aan haar afnemers!

Dus kies voor de bekende Zwart/Witte verpakking en geniet van het echt Zeeuwse product, steun tegelijkertijd hiermee de eerlijke handelaren.


Fotocredits: moules marinières, uitsnede, Alex Brown
Dit artikel afdrukken