Albert Heijn deed onderzoek. Begin november, na de persconferentie waarin de beperkte lockdown werd aangekondigd, vroeg de supermarktketen 1.000 Nederlanders hoe zij kerst zouden gaan vieren. Eén op de 5 consumenten zegt kerst 'anders' te zullen vieren dan in voorgaande jaren. Driekwart heeft er zich bij neergelegd dat het met minder mensen zal zijn. Om dat op te vangen, geeft een kwart aan het bezoek te spreiden over meer dagen, of over verschillende momenten op de dag (de 'blokjeskerst'). Twee derde gaat even uitgebreid koken en eten als vorig jaar. Slechts 14% zegt 'ingewikkelder' te gaan koken.

Met die kennis gewapend schreef AH de kerst-Allerhande die op 6 december uitkomt. Dat nummer is "het grootste en meest toonaangevende food/kerst-magazine van Nederland," aldus Albert Heijn. Het heeft een oplage van 2 miljoen exemplaren met 74 recepten. Daarnaast zijn er nog eens 1.850 op ah.nl en in de AH-app te vinden.

'Cadeautje'
Onlinesuper Picnic doet het anders. Die bezorgde deze week, mét de boodschappen, het Picnic Magazine. Een ruim 80 pagina's tellend 'cadeautje'. Picnic Magazine verschijnt niet in een vast ritme, vertelt Team Picnic er meteen bij, het "is dus altijd een verrassing of en wanneer Picnic Magazine bij je boodschappen zit." Slim extraatje in het Magazine: QR-codes naast alle recepten. Daarmee kun je meteen naar de juiste plek in de app springen en in één keer alle benodigdheden bestellen. Ook Picnic biedt kerstmenu's om eens goed uit te pakken, naast inspiratie voor informele momenten als een brunch of borrel.

Afhaalkerstmenu
Weer een andere verrassing en invulling van een 'andere kerst' vind je in de brievenbus: de kersttraiteur. In mijn gemeente biedt bijvoorbeeld Chefkok Tom Hartjes naar eigen keus samen te stellen luxe 3-gangendiners voor €30 per persoon. Niets zelf (ingewikkeld) koken, maar afhalen en smullen. Talloze restaurants gaan dit jaar op de afhaal- (of bezorg)toer. Al is het maar omdat nog steeds niet zeker is óf, en zo ja, met z'n hoevelen we uit eten mogen met kerst.

De 3 kerstdiners-voor-4-mét-Boerma-in-de-keuken kostten €4.750, en waren meteen op de eerste dag al uitverkocht
Sterrenrestaurant thuis
Nog een stapje verder is de kerstdiner-kookworkshop, waar zelfs topkoks zich aan wagen. Zo biedt bijvoorbeeld Jonnie Boers Zwolse sterrenrestaurant De Librije voor €250 een box met alle ingrediënten voor een 5-gangen-kerstdiner-voor-2. Vervolgens maken Jonnie Boer en zijn team in de inmiddels speciaal gebouwde kookstudio van de Librije de gerechten samen met je klaar in een 3 uur durende live-sessie.

Sterrenkok Jacob Jan Boerma stopte met De Leest in Vaassen, maar ontwikkelde voor de feestdagen een restaurantconcept-voor-thuis: de De Leest@Home box. Op de eerste dag dat de culinaire boxen op de markt kwamen, werden er al meteen 1.000 verkocht. Bij de box horen diverse instructievideo's. Met een QR-code per gerecht leert Boerma je de fijne kneepjes om een bord kerstig op te maken. Boerma deed ook zichzelf in de aanbieding. De 3 kerstdiners-voor-4-mét-Boerma-in-de-keuken kostten €4.750, en waren meteen op de eerste dag al uitverkocht.

Topchef in de Van der Valk hotelkeuken
Er is nog een kerstvariant mogelijk. Ondanks corona zijn hotels geopend en mogen ze voor hun hotelgasten een diner serveren. In dat gat in de markt springt bijvoorbeeld Van der Valk Hotel Amersfoort met een 'restaurant take over'. Koks van een vijftal bekende Amersfoortse restaurants komen bij toerbeurt koken voor de hotelgasten in de keuken van Van der Valk Amersfoort. Dezelfde formule hanteert Boutique Hotel Eleanor in Middelburg, waar van 1 tot 17 december topchefs van verschillende Zeeuwse restaurants de scepter zwaaien in de hotelkeuken.

Hoe 'anders' wordt jouw kerst van 2020? Ga je het anders doen dan anders? Waar haal je je inspiratie of wie laat je voor je koken? Vertel het ons en onze lezers hieronder.
Dit artikel afdrukken